Модерното земеделие вече има ново име и това е Байер България. Химическата компания, описвана често само с една дума – иновация, отново затвърди лидерските си позиции на пазара за растителна защита у нас. Байер приключи успешно традиционните си срещи със земеделски производители. Те се състояха в Пловдив, Златни пясъци и Правец. 
 
Пред няколкостотин фермера от Северозападна България, Байер България, дивизия Кроп Сайанс представи своите най-нови продукти и очерта бъдещето на модерното земеделие. 
 
„Нашият успех напълно зависи от вашия успех. Това, което екипът на Байер си поставя като задача, е да ви дадем възможността да направите най-доброто производство, като ви предоставяме най-добрата растителна защита и семена във вашите ръце. Ние не сме компания, която може да си позволи лукса да прави копия, ние сме тук, за да донесем иновации“. С тези думи мениджърът на Байер България и дивизия Кроп Сайанс Габор Равицки откри срещата в Правец.
 
 
Експертите от Байер очертаха тенденциите през тази година, с помощта на присъстващите фермери. Оказа се, че меката зима е причината за развитието на широколистни плевели и не е изключено земеделците да се сблъскат с едно сложно заплевеляване. 
 
„Най-доброто предложение, което може да бъде взето под внимание от земеделските производители, когато трябва да се борят с едно сложно заплевеляване, е нашият пакет Секатор с Буктрил Универсал“, каза от своя страна Милен Мильов, регионален мениджър за Централна Северна и Западна България.
 
Експертът конкретизира, че земеделците, които са намалили плътността на плевелите през последните години, могат да заложат и на Секатор. Именно най-предпочитаният хербицид в житни за 2017 г., ще даде добър контрол на плевелите като лепка, мак, паламида и още над 20 вида широколистни плевели. Освен това, най-селективният хербицид, ще има регистрация до флагов лист през тази година. 
 
Милен Мильов разясни, че за справяне с комплекса от ранно-пролетни болестите в пшеница, е добре земеделците да заложат на широкоспектърен фунгицид, какъвто е Солигор.
 
 
„Солигор ще даде един много добър чист старт на пшеницата, като ще изчисти есенно-зимната зараза от септориоза, брашнеста мана. В много точки на Северозападна България наблюдавам развитие и на дрешлера по пшеницата. Солигор е продукт, който е напълно издържан в това направление“, добави Мильов.
 
Други топ предложения от Байер при хербицидите в житни за тази година са също така Пума Супер и Атлантис Флекс, което е чисто новото решение на компанията срещу овсига, райграс и див овес. 
Христо Иванов е поредното доказателство за добрата работа на компанията и нейните иновативни продукти. Той работи с Байер от близо 9 години, като избира техните решения и ги прилага на всички 6 хил. дка, които обработва.
 
„В пшеницата направихме първо пръскане със Солигор и Секатор. Много сме доволни и ги използваме на 100% в площите си с пшеница и ечемик. В царевица използваме Мерлин Флекс и в някои от площите Капрено“, обясни Иванов. 
През 2018 г. голям интерес за него предизвикват продуктите Зантара и Авиатор.
 
Първият избор на друг земеделец – Христо Краев отново е пакетът Секатор и Солигор.
„При пшеницата работя със Секатор. Активните вещества, заедно с антидота, го правят един от най-добрите хербициди. Заедно със Солигор – изключително мек и селективен фунгицид“, посочи Краев.
 
Друг фокус по време на събитието бе технологията Капрено – издържана и достатъчно доказала се на родния пазар в годините.
„Когато говорим за Капрено, ние говорим за технология. Защо казваме, че Капрено е технология? Защото той съдържа две активни вещества – активното вещество на Лаудис и това на Аденго, което ни дава едно категорично вегетационно действие върху плевелите и дългото почвено последействие“, разказа Радостина Димитрова, мениджър ключови клиенти за района на Плевен и Ловеч.
 
Капрено е единственият вегетационен хербицид с почвено действие. А една от причините да бъде силно предпочитан от земеделците, освен категоричното си действие, е гъвкавият период на приложение - от трети до шести лист. 
 
„Сега съм се спрял на Капрено. Изключителен препарат със своя антидот. Той е незаменим, аз съм го използвал в доза 25 мл./дка и съм много доволен. Тази година ще го използвам в доза 27 мл/дка, понеже искам да получа още по-дълго почвенно действиеА иначе през 2017 г. нямах нито един плевел в царевицата, нямах никакво стресиране на културата и затова бях изключително доволен.
 
Съответно постигнах и висок добив и добра реализация и в крайна сметка получих най-добрата печалба“, добави Христо Краев, председател на кооперация „Зора“ в село Върбица, Плевенско. 
 
Експертите от Байер България предложиха и решения в рапица. Още в началото на месец декември започнаха да се наблюдават първите петна от фома. Това автоматично значи, че земеделците трябва да изберат най-правилната стратегия, за да се справят с този проблем напролет. Най-правилното решение, според Байер, е Тилмор.
 
„Тилмор е продукт, който може да осигури едно хармонично развитие на рапицата, да задържим леко вегетационния връх, да дадем преимущество за развитие на страничните разклонения и да имаме един много добре развит и разклонен посев през пролетта“, допълни Милен Мильов, регионален мениджър за Централна Северна и Западна България. 
 
 
Според г-н Мильов не е изключено и развитието на склеротиния във фазата на цъфтеж. При тази ситуация печелившото решение би било Пропулс – продукт с бърз лечебен ефект и дълга защита.
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.