Оплакванията на животновъдите срещу ниските изкупни цени на млякото не спират. Стопаните нямат никакво обяснение на какъв принцип прекупвачите формират цената на предаваната продукция. Особено за млякото положението е трагично, признаха говедовъди от Южна България.

От сдружението на млекопроизводителите в Пазарджик пък поискаха гарантирана минимална цена на млякото за да продължат да гледат животни. В момента там цената продължавала да пада. По думите на местния председател на организацията Румен Георгиев, литърът краве мляко се взима за едва 65 стотинки.

Според фермерите до тази неприятна ситуация се е стигнало, тъй като няма регулатор на цените и мандраджиите можели да правят каквото си поискат. Животновъдите са наясно, че никой не може да им предложи реалните пари за продукцията, но поне се надяват на минимални прагове, които да им гарантират спокойствието.

Животновъдите са притеснени от намаляващата цена, тъй като с парите от продадена продукция се надяват да модернизират оборите си до края на 2011 г., както ги задължава българското и европейско законодателство. Опити за преговори с МЗХ за въвеждането на такива защитни цени се правят всяка година, но все още няма резултат.