Проектът за новата наредба за т.нар. "директни продажби", който вече е пратен за одобрение в Брюксел, дава шанс на българските фермери сами да продават стоката си, без да зависят от прекупвачите. Както е известно, в момента търговците изкупуват суровото мляко от животновъдите на смешни цени, а после го пласират двойно и тройно по-скъпо. С приемането на наредбата всеки стопанин ще може да продава свободно във фермата си мляко, яйца, мед, риба.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров представи на семинар през уикенда от новата наредба за т.нар. "директни продажби", съобщава в-к Сега. В тази връзка скоро и в България може да се появят "млекомати" - подобни на кафемашините, от които да се купува сурово прясно мляко без консерванти.

По-модерните фермери ще могат да инсталират и млекомати. Купувачите ще пускат монети в устройството, което ще им налива съвсем прясно мляко в шише с желания обем. Апаратите са с хладилник, който поддържа течността в оптималните 4-6 градуса. Тези машини са обичайни в Италия и Швейцария.

Наредбата обаче няма да помогне най-дребните стопанства, които гледат по 1-2 крави, а те са около 60 000. Проблемът е, че те не могат да покрият високите европейски нормативи, които изискват огромни инвестиции за перфектна хигиена. Според много от фермерите това е дискриминация спрямо тях и много от тях са обречени на фалит.

Още по темата:

Автомат за прясно мляко може да улесни фермерите при директните продажби