Група млади фермери от България ще участват в Третия Европейски конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 6 и 7 април в Европейския парламент в Брюксел. Българските представители са победители в националния конкурс за Европейската награда за млади фермери, организиран от евродепутата Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) през 2015 г., в партньорство с Министерство на земеделието и храните и Националната служба за съвети в земеделието.
 
Европейският конгрес на младите фермери се провежда под егидата на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Очаква се в тазгодишното издание на Конгреса да се включат повече от 200 фермери от общо 17 държави-членки. Събитието е платформа за обмен на добри практики и опит между младите фермери, представителите на агробизнеса и Европейските институции.
 
В рамките на Конгреса ще бъде връчена Европейската награда за млад фермер за най-успешните проекти в три категории (най-добър, най-иновативен и най-устойчив). Петко Симеонов - млад фермер и производител на биологичен мед, който бе отличен с  националната награда за проекта си за подвижно пчеларство и интегрирана система за управление на пчелните семейства, ще представи България в надпреварата за Европейската награда.