Оранжерийното производство в горнооряховското село Поликраище се разраства бързо. Това е и едно от малкото населени места във Великотърновския регион с толкова много оранжерии, а в момента се строят още. Земеделската продукция на селото е добре позната на родния пазар и се слави с качество.

Още два декара нови оранжерии изгражда в момента младото семейство Мирослав /34 г./ и Десислава Николаеви /28 г./. Това се случва благодарение на спечелен и вече финансиран проект по мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони. Те са едни от малкото щастливци, на които не им се е наложило да ходят по мъките дълго време, за да осъществят проекта си. Сключват договора за финансиране с фонд „Земеделие” тази година и първият транш на парите вече е изпратен. Проектът е на името на съпругата Десислава, тъй като тя е най-младият земеделски производител на фамилията и отговаря на изискванията на програмата за начинаещ и без опит стопанин.
Първият транш от около 24 хил. лв. е отпуснат.

Мирослав и Десислава, без да губят никакво време, запретват ръкави и скоро ще са готови с първата си оранжерия. Металната конструкция почти е готова, още малко оставало на работниците да я завършат. Младите фермери ще поставят и капкова поливна инсталация. Убедени са, че ползата от парници е несравнима. Проекта ще изпълняват за период от пет години. Замислят по-нататък да кандидатстват и по мярката за модернизиране на земеделското стопанство, ако всичко върви безпроблемно. „Програмата е много добър шанс”, казват съпрузите. Обясняват още, че пак са щели да се занимават с оранжерийно производство за собствена сметка, но ако не е бил проектът, е нямало толкова бързо да се случват наяве идеите им.

Пазар за бъдещата си продукция вече имат. Имат изградени контакти с търговци и складове от Северна България. Това е другият позитивен момент в тяхната дейност и е благодарение на предишния им опит.

Всъщност цялото семейство на Мирослав са земеделски производители. Баща му Димитър Иванов е арендатор в Поликраище, който обработва минимална част от земята на селото. Майката Мария разказа, че фамилията се грижи за градина от 10 дка в края на селото. Там има пет големи оранжерийни конструкции, които се ширят върху два декара. На открито в градината имат още два декара картофи, още толкова със зеле, карфиол, пипер и др.

Въпреки страничните си ангажименти всички всеки ден отделят време за градината и парниците. Икономистът по образование Мирослав е кредитен инспектор в село Русаля, а през другото време кара земеделската продукция при търговците в Русе, Севлиево и Свищов. В разгара на сезона се налага понякога да наемат и работници, тъй като работата е наистина много.

В момента от оранжериите стопаните вадят стотици репички и салати. Залагат разсад домати. Предстои залагането на краставиците. За целта семейството е предвидило три оранжерии. Не са от хората, които ще се оплачат. Доволни са от клиентите си търговци. Единственото, което не им харесва, е, че у нас се внасят прекалено евтини зеленчуци от Турция и Македония, които искат да сринат родното производство.

„Разчитаме на оранжериите, защото търпим по-малко загуби. Не можем да си позволим да рискуваме на открито”, сподели майката Мария. Тя си спомни с колко усилия са започнали преди години и как са заделяли, за да направят една оранжерия. После втора, трета и т.н. След една от успешните пролетни кампании дори са купили поливна инсталация за всичките парници. Сега са си набелязали като цел да направят такава система и за карфиола.

източник: в-к Борба