483 договора за финансово подпомагане на стойност близо 1.247 млн. лв. е сключил Държавен фонд „Земеделие” по Националната програма по пчеларство. В областните дирекции на ДФ ”Земеделие” – РА са подадени общо 754 заявления за подпомагане, които ангажират близо 95% от целия бюджет на програмата за 2010 г. в размер на 2 290 000 лв, съобщават от фонда.

Общата оценка на пчеларите относно програмата е негативна, защото тя до момента не е постигнала успех и не е довела до очакваната от пчеларите промяна. Не се стимулира увеличаването на пчелните семейства, не се модернизира достатъчно самата технология в пчеларството, която е отправна точка за превръщането му в доходен отрасъл, за да се развива сектора, а не да се затварят пчелин след пчелин. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на пчеларите професионалисти Младен Котларски във връзка със степента на усвояване на средствата по програмата и влиянието и върху пчеларския сектор. Има определени 2 млн и половина, които трябва да се разпределят. Когато редовият пчелар обаче отиде да си подаде документите, средствата вече са разпределени и за него няма. Според Котларски средствата всъщност достигат до много малко пчелари, като не е сигурно кои от тях са истинските пчелари. Много слабо се усеща помощта от цялата тригодишна програма, заяви още Котларски.

Председателя на професионалните пчелари е един от участниците в разработката на Пчеларската програма за периода 2008-2010, бил е в екипа по разработване на новата програма за 2011-2013 год., но го е напуснал. Според него има тенденция в България да се приемат тези направления, които облагодетелстват една определена група от пчеларството. За пореден път отбелязва, че няма и държавна политика в сектора. Категорично застава зад искането на повечето пчелари субсидирането да става на брой кошер.

В същото време от ДФ „Земеделие” посочват, че с решение на Управителния съвет на ДФЗ от 25 март 2010 г. е преразпределен финансовият ресурс между мерките на програмата, с цел неговото оптимално усвояване. По този начин ще бъдат подпомогнати всички отговарящи на критериите за финансиране по програмата кандидати, подали заявления по мярка D „Подкрепа за подновяване на пчелните кошери”, сектор 1 „Подкрепа за закупуване на нови кошери” и сектор 2 „Подкрепа за закупуване на пакети пчели и отводки” до преустановяване на приема.

Кандидатите, които вече имат сключени договори за получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата, могат да подават заявления за изплащане на субсидията в срок до 31.08.2010 г., след като изпълнят инвестициите си. Заявките за плащане се приемат в отдел „РРА-РА” на областните дирекции на ДФЗ.

снимка: ivankolev

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!