Хранителният министър Мирослав Найденов пак показа колко е великодушен и явно покрай светлите празници се е разчувствал, защото удължи срока за плащане на данъците от страна на животновъдите, които искат да получат субсидии и през месец Януари 2011 г.

Около 1400 животновъди имат задължения към Националната агенция за приходите, каза Найденов. Министърът допълни, че е водил разговори с премиера и заместник-министъра на финансите и е уточнено решение на проблема. „Това, което би трябвало ние да им платим като субсидия, е около 5,4 млн. лева. За да не изгубят парите си, ние правим последен жест към тях – ще могат и през месец януари 2011 г., ако покрият задълженията си към държавата, да получат тези субсидии, ако не го направят, разбира се, ще изгорят”, каза министърът на храните.

По думите му – системата на ДФЗ не позволява на някой да си получи парите, ако има задължения към НАП. Други проблеми със системата няма, каза той. Найденов призова животновъдите да се дисциплинират и каза, че само в последните няколко дни те са получили близо 80 млн. лева. Министърът бе категоричен, че останалите 5,4 млн. лева са налични по сметките на фонда и припомни, че това са национални доплащания – пари от републиканския бюджет и който иска да ги получава, трябва да си покрие задълженията към държавата.