Категорично има картелно споразумение за цената на тютюна. Това заяви бившия земеделски министър Мирослав Найденов пред bTV. Според него задължително е държавата да предприеме всички мерки за да се проверят фирмите, които изкупуват тютюн. Това може да стане чрез проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и от данъчните служби.

 

Мирослав Найденов заяви, че цените на тютюна ще отидат на мястото си, когато КЗК започне проверки и установи картел, както това е станало при проверките за картел при пазара на мляко, по време на управлението на Найденов.

 

Според Найденов ако тютюнопроизводителите настояват да се създаде Фонд Тютюн и въвеждане на минимални изкупни цени, то това би имало ефект на доминото и след това животновъди, зеленчукопроизводители и други земеделски производители също да поискат минимални изкупни цени на своята продукция, което не би имало добър ефект за сектора.

 

Найденов заяви още, че е разговарял с Председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - Цветан Филев, който е заявил, че утре протестите продължават. Той е уведомил бившия аграраен министър, че изкупната кампания на тютюна е започнала само частично и на половина по-ниски цени от миналогодишните.

 

Мирослав Найденов заяви още, че партията БАСТА не е получила съдебна регистрация. По отношение на партийното строителство, Найденов каза, че утре ще открият офис в Етрополе, а през следващите дни и на други места. Той заяви още, че според него след Февруари, след конференцията на ГЕРБ, ще има промяна на ръковдството на ГЕРБ и очаква да бъдат отнети част от правомощията на Цветан Цветанов.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!