Нямаме проблем със средствата за обезщетения, пари ще намерим, заяви служебният земеделски министър Явор Гечев в ефира на bTV по повод щетите от наводнението в Карловско. Той подчерта, че всички пострадали земеделски производители трябва да подадат заявления, за да минат комисия.

След наводненията: Стотици тонове зърно и зеленчуци са унищожени

По думите му в момента на терен има хора от БАБХ, които изнасят умрелите животни. Гечев призова стопаните да им съдействат и ги успокои, че те са там да им помагат, а не да ги санкционират.

"Независимо дали са с регистрирани животни, или с такива от т.нар. заден двор, нека хората да заявяват удавените си животни, защото иначе няма да можем да ги обезщетим след това. Трябва да има протокол", заяви министърът.

Явор Гечев обърна внимание и на факта, че у нас няма единна агенция или структура, която да управлява и координира действията при такива бедствия, каквато има на Запад. „Имаме поне четири вида собственост – за едната отговаря кметът, за другата – областният управител, третата е на "Напоителни системи"…”, коментира агроминистърът.

По думите му липсата на организация е била наваксана след първия ден на бедствието, „но държавата може да прави по-добри неща в първите моменти, нека това да е поука”, добави Гечев.

Първоначалните данни не сочат, че има поголовна сеч, което не значи, че не сме хванали различни нарушения”, заяви още земеделският министър по повод сигналите от местни жители за незаконна сеч в района.  

„Направихме на хартия пълна проверка за 10 години назад. Аз самия видях с очите си, че има трупове, които са на земята, приготвени за изнасяне, не са откъснати от водата. Не можем да кажем дали са незаконни, защото при тази стихия не можем да открием марките, обясни Гечев, като заяви, че той лично, заедно с местните власти, експерти и граждани се качва в Балкана за проверка на дърводобива в района.

Проверка по случая ще бъде извършена и в „Напоителни системи”, като потвърди, че е имало данни за компрометирани диги в района и изпратени предписания към дружеството. Министър Гечев увери още, че всички дърва, донесени от наводнението, ще бъдат предоставени на местното население безплатно.