Закриването на Националната агенция по селекция и репродукция със заповед на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов е абсолютно незаконно, каза проф. Костадин Желев, председател на агенцията по време на пресконференция по-рано днес .

 

Според проф. Желев агенцията може да бъде закрита само от Министерски съвет, тъй като Министерски съвет я е създал, а преструктурирането й в дирекция на Министерство на земеделието и храните е незаконно, тъй като тя губи правата си да осъществява контрол. Той изтъкна, че бюджетът на агенцията е 2,5 млн. лв. Проф. Желев заяви, че министър Цветанов е излъгал, казвайки, че в селекционната дейност цари пълен хаос. Той посочи, че парите, които се дават на Асоциациите на животновъдите, и на фермерите не се определят от агенцията, а от Държавен фонд „Земеделие” с председател министър Валери Цветанов.


Проф. Желев подчерта и факти в подкрепа на тезата, че в селекцията за пръв път е направен каталог на стопанските породи. „Племенните животни в говедовъдството са увеличени два пъти, конете също. С около 30 % са се племенните свине. Увеличава се средната продуктивност на животните. Увеличена е плодовитостта в овцевъдството”, посочи проф. Желев.


„Идентификационната система за животните все още не е готова. Първо министър Валери Цветанов обеща системата да е готова в края на септември миналата година, след това в края на декември. Системата все още не е готова. Това е престъпление. Ние за трета година губим субсидии за глава на животно от ЕС”, заяви Бойко Синапов. Той каза още, че неправомерно се е тръгнало да се искат оставки. „Д-р Светла Бъчварова остава специалист, който винаги се е опитвала да ни помага. С действията си министър Валери Цветанов вместо да се захване със сериозна работа той тръгна да се занимава с разцепване и разединяване”, заяви Синапов. Той посочи, че колегите му от отрасъл говедовъдство са страшно ощетени с 0,4 лв. на литър.

 

„Не може един фермер, който има 50 крави и 1 100 тона квота да взема повече, само защото има по-голяма квота, а гледа по-малко животни”, заяви Синапов. Така се ощетяват реалните фермери. По думите му така министър Цветанов е помогнал на „своите си” хора - тези които имат много малко животни и имат големи квоти.


„Министър Цветанов тепърва ще има ядове. Ние вече сме обединени на национално ниво – всички отрасли в животновъдството. Всеки министър и действащ и бъдещ ще има ядове, ако не защитава интересите на животновъдите”, заяви Бойко Синапов.