Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи първите резултати от проведените през този месец обследвания на състоянието на площите с есенници и пораженията от продължителната суша.

Министерство на земеделието: Консултативен съвет за зърното заради сушата

Преди насрочения за 10:00 часа днес, 29 май, видеоконферентен консултативен съвет по зърното министър Десислава Танева очерта картината в зърнопроизводството в интервю за бТВ.

Ето какво каза министър Десислава Танева:

Днес на Консултативния съвет всяка от организациите ще даде своите прогнози. Министерството е приключило обследванията си. Ние ще останем в същата позиция на нетен износител пак с огромни запаси за износ – живот и здраве да приберем реколтата. Да, има поражения от сушата.

Към момента имаме обследвани 28 хил. декара напълно пропаднали от суша, основно в Североизточна и Източна България. Имаме данни, които ще представим по месеци, че в тези райони валежите януари, февруари, март, са били от 10% до 30% от месечната норма. Имаме протоколи, около 200 хил. декара са с пропадане под 100%, тоест там се очакват по-малко добиви. 

Вероятно няма да стигнем рекорда от миналата година, но ние пак оставаме в същата позици. Защо е важно това да го кажем? Защото цената на зърното, оттам на брашното, оттам на хляба ще се формира по същия начин в качеството ни на нетен износител, в зависимост от борсовите цени по света, които в момента са на абсолютно същото ниво, каквото и миналата година.

Пак ще имаме достатъчно реколта, за да изнесем много. Ние в крайна сметка имаме по-малко от 30% от общия добив за вътрешно потребление – хляб и фураж.

След заседанието на Консултативния съвет по зърното днес от 12:00 ч. в Министерски съвет ще се проведе брифинг на министър Десислава Танева и представители на бранша, който Агри.БГ ще излъчи на живо.