Пред почти празна зала на Нардоното събрание министърът на земеделието и храните Десислава Танева представи мерките в подкрепа на млечния сектор по време на редовния парламентарен конторл. Както самата тя заяви, на този етап няма новина, с която браншът да не е запознат по отношение на подпомагането за сектора. Министър Танева каза още, че „трябва да сме наясно, че искане само и единствено за финансова подкрепа или компенсация по никакъв начин в дългосрочен план няма да реши кризата в млечния сектор“.
 
Това, което страната ни очаква, е положителен отговор от страна на Европейската комися за отпускане на директна помощ за млекопроизводителите. Танева припомни, че България и Румъния са подали съвместно искане пред Европейската комисия за финансов пакет за директна подкрепа на млекопроизводителите. „Надявам се предвид задълбочаващата се криза и липсата на каквито и да е данни от която и да е държава-членка за възстановяване на пазарите, да получим поне частично удовлетворение на молбата, която имаме вече от няколко месеца, коментира земеделският министър. В същото време стана ясно обаче, че на този етап няма отговор по искането от страна на Европейската комисия. 
 
Като мерки, които предприема Земеделското министерство в подкрепа на животновъдите Десислава Танева изтъкна следните мерки: de minimis-ът за животни, който последно се изплаща днес. Работи се и по промяна на Наредбата за етикетирането на храните – изменението ще доведе до доброволно изискване на етикета на земеделски продукти и храни, произведени на територията на България от най-малко 75% суровини, добити на територията на страната, да се поставя надпис: „Произведено от български суровини“. Ще се рестартира схемата училищно мляко от началото на учебната 2015-2016 г., като предвиденият бюджет ще бъде 7 000 000 лева. По този бюджет трябва да се реализира 2 400 000 литра прясно мляко и 2 000 000 кг. Кисело мляко, както и 309 000 кг. Кашкавал или сирене. Стопаните ще получат и подпомагане по схемите за директни плащания. На междуведомствено съгласуване е Законът за изменение и допълнение на Закона за собствеността на земеделските земи, с който се придвижда ред към определена дата всеки, който няма животинска единица на хектар спрямо нормата, да няма правно основание за договорите си за пасища и те да не подлежат на заявяване за субсидии. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!