Пораженията от интензивните валежи и градушките са обхванали около 70 хил. декара земеделски земи в страната, обяви земеделският министър Десислава Танева на среща с журналисти в Свищов.
 
 
"В момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи", каза Десислава Танева, цитирана от Агенция "Фокус". Двамата с министъра на вътрешните работи Младен Маринов направиха оглед на място на щетите в района на Свищов.
 

Екипи на областните дирекции по земеделие в момента са на място и обследват площите.

 
"Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застрахова“, каза Танева.
 
С решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) е утвърден бюджет по тази помощ в размер на 4 млн. лв.
 
"Обработени са протоколите за миналата година, а до юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани“, каза Десислава Танева.
 
Продължава да се изгражда противоградова защита и в онези региони на страната, където сега няма такива.
 
Министър Танева отбеляза, че все още тече Кампания 2019 за заявяване на директни плащания. Подаването на документи без санкции приключва на 23 май, а след това срокът тече със санкции. Досега са подадени около 107 хил. заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна.