Агросекторът е тръгнал нагоре и той вече е на съвсем друго равнище. Разбира се, винаги има производители, които не са на общия тон. Има малки производители, които дори не могат да се възползват от европейското финансиране. Показват се и лоши земеделски практики по медиите, но това не е нашето земеделие. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за TV+. 
 
 
„Тук опираме малко до по-различен проблем. В момента, в който надградим производителността, повишаваме производството. В други точки на света то също се повишава. Увеличава се и населението. Въоросът е, че това увеличение трябва да бъде адекватно. Българският пазар има своята покупателна способност. Надграждането му обаче трябва да бъде с нови пазара и с реализиране и в трети страни“, добави Порожанов.
 
Министър Порожанов засегна и друга тема – напояването в страната.
 
„И в България се полива, за съжаление обаче поливните площи намаляват прз последните 25 години. Хубаво е, че в много от новите инвестиции, свързани с лозови масиви, овощни градини, е заложено капково напояване“, коментира той.
 
По думите му, за да бъдат възстановени масово поливните площи в страната, са нужни огромни инвестиции.
 
„Беше представена една стратегия, която каза, че трябва да има Н на брой милиарда лева. Сами разбирате, че така представена една стратегия, е обречена на неуспех. Разбира се, ние работим по част от тези предложения. Наясно сме, че напояването трябва да бъде възстановено“, добави Порожанов.
 
Относно темата за застраховането на селскостопанското производство, министър Порожанов реши да не заема страна.
 
„Не мога да отрека, че земеделците не работят добре със застрахователите. Не казвам, че едните или другите не са прави, защото не съм анализирал процеса, но мога да кажа, че няма достатъчен диалог. Обмисляме варианти. Възможността да бъдат покрити по някакъв начин и урбанизираните територии ще ни даде възможност да предложим на застрахователите да отпускат част под 1% от вноските за премиите, най-вече свързани с каско, тъй като именно оттук те плащат най-големите си премии – около 500 млн. годишно“, каза Румен Порожанов.
 
Министър Порожанов заключи, че заедно с това държавата също няма да се оттегли и ще заложи на пълно покритие на страната.