"В момента организациите не са готови да изберат свои представители за зам.министерския пост".

 

Това становище изрази Михайл Михайлов от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), във връзка с предложението на министър Димитър Греков браншовият сектор да излезе със свое предложение за заместник-министър на земеделието и храните.

 

Фермер.БГ публикува пълния текст на становището на председателя на Националния съюз на говедовъдите в България Михайл Михайлов:

 

 

"Уважаеми господа,


изпращам ви личното мнение и становище, по предложението на Министър Греков,
браншовите организации сами да си изберат заместник министър .


През последните дни изключително много внимание се отделя за избирането на зам.министър в МЗХ, който да отговаря най-вече за производството на селскостопанска продукция. Назначаването на такъв министър  трябва да стане веднага, защото на практика вече 15 дни нямаме движение в  сектора, а най-важната кампания в земеделието на България – прибирането  на зърнената реколта, вече е започнала.


Приветствам министъра за проведената среща с браншовите организации, също така за започване работа по закона за браншовите организации и създаването на национален съвет на браншовите организации.Резултатите от работата на съвета по животновъдство, досега показват неговата неефективност, което означава, че след конструирането на Съвета на браншовите организации, трябва да се сформират групи по видове производство, да участват по-малък брой представители на организациите, но да идват на тези съвещания, с уточнени и одобрени въпроси или предложения, от своите членове.


Напълно подкрепям становището на НАЗ, че в момента организациите не са готови да изберат свои представители за зам.министерския пост. И то, не че нямаме достойни членове в организациите да заемат този пост, но не трябва да забравяме, че в управлението на една страна има и политически елемент, и отговорност за това не трябва да носят браншовиците, защото тяхната задача и дейност е свързана най-вече с просперитета на фермерите, за които работят.


Преди две години  НСГБ се опита да започне обединение на организациите, работещи в животновъдството. Идеята беше, да се обединят в една голяма животновъдна организация говедовъди, овчари, свиневъди, биволовъди, пчелари, птичари и коневъди.
Всъщност нищо ново, а да се приложи немският модел – Съюз на животновъдите, който защитава исканията на своите членове,  пред всички инстанции в България. Тези, които присъстваха, не можаха да намерят решение, кой ще управлява тази структура,  кой ще я оглавява, или по български казано – кой ще води „бащина дружина”.


В крайна сметка, този проект отпадна и единственото положително нещо бе, подписването на рамково споразумение между говедовъди и овцевъди, за съвместни действия при  засягане интересите на двата бранша. И като резултат, имаме няколко подписани от двете страни декларации и предложения до МЗХ. Ето защо подкрепям декларацията на зърнопроизводителите, а също така и започване работа по обединяването на животновъдните организации в един съюз, а заедно с другите мега организации в земеделието -  на Национален земеделски съюз, който както всички европейски организации в земеделието, да има офис в Брюксел, и да взема активно участие в определяне бъдещата селскостопанска политика.


Колкото до Зам. Министерският пост, един от най-крупните фермери ми каза – всяка риба да си знае гьола. Ние искаме да произвеждаме продукция, а не да правим политика."
 
Михайл Михайлов
Изп.Директор - НСГБ

Както Фермер.БГ писа, редица браншови аграрни организации направиха свои предложения за поста заместник министър в МЗХ. Националната асоциация на животновъдите в България, председателствана от Бойко Синапов предложи Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. От Асоциация Български пипер предложиха третият зам. министър на земеделието да бъде Евгения Кирилова Митрова - досегашен Директор на Дирекция „Растениевъдство” в МЗХ . От Националната асоциация на зърнопроизводителите пък, призоваха министър Димитър Греков да оттегли предложението си за назначаване на заместник-министър, излъчен от браншовите организации. Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация на българска млечна, заедно с още 7 животновъдни организации предлагат за поста кмета на Община Калофер Румен Стоянов. От Асоциацията на земеделските производители в България номинираха председателя си Христо Цветанов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!