Не се очаква стълпотворение пред Разплащателните агенции в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ-РА) със старта на приема на заявления по новата Пчеларска програма, категоричен е инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

„Програмата стартира спокойно, защото на пчеларите няма да им се налага да подават заявленията си в един ден, а през всички 10 работни дни - от 8 до 21 януари 2014 г. Всички пчелари могат спокойно да подават документи в рамките на този срок и това е положителна тенденция“, заяви специално за Фермер.БГ Михаил Михайлов.

 

Той допълни, че в новата Национална програма по пчеларство 2014-2016 г. е разписано специално изискване по мярката за закупуване на пчелни кошери, отводки и пчелни майки. „Пчеларите, които кандидатстват по тази мярка трябва да отговарят на допълнително условие за ценз. Това означава, че пчеларите, които искат да ползват средства по мярката, трябва да имат завършен пчеларски курс или поне да се запишат в такъв“, допълни Михайлов.

 

Според председателя на СБП, по мярка А - „Популяризиране на пчелните продукти“ все още пчеларските организации нямат готовност да кандидатстват. Дали ще има подадени заявления ще стане ясно в края на срока за кандидатстване. Инж. Михайлов поясни, че в новата Програма по пчеларство има лимит на бюджета по отделните мерки по Програмата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!