Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) в интервю за Фермер.БГ:

 

Г–н Михайлов, каква е ситуацията на млeчния пазар у нас и какви са притесненията на говедовъдите с наближаването на отпадане на млечните квоти?
Кризата на млечния пазар вече е факт. Тази криза ние я очаквахме, но след 1 април 2015-та, когато ще паднат млечните квоти понеже ние имаме информация, че Европейските държави се готвят да си увелчат производството. Знаете, че много държави вече са глобени от ЕК и то със сериозни глоби за свръхпроизводство. При нас кризата ще дойде по-рано, защото ние нямаме готовоност за отпадането на квотите. Ние реално не знаем какво ще се случи след 1 април или с други думи нашите анализатори не можаха да ни подскажат, какво ни очаква за да можем да предприемем някакви мерки.

 

Другият голям проблем се изразява в това, че у нас не е уреден закона за браншовите организации. Има сигурно над 100 организации на различните производители и всички са се нарекли „национални“. Ние не можем да се обединим и да станем членове на Копа Коджека, която защитава интересите на фермерите на европейско ниво. 70% от законите, които се дискутират в ЕС са по отношение на земеделието и храните, и най-голямо благоденствие на фермерите в този сектор се защитавта именно от тази организация.

 

Третият голям проблем е кризата, в която изпаднаха и млекопреработвателите. Ние разбираме защо цените на мялкото падат – защото и те са в криза. Не става дума обаче само за тези 10 милиона, които ние изнасямедубим от липсата на износ на земеделска продукция за Русия. Въпросът е, че има вече индиректни фактори, които влияят. В големите търговски вериги цените на вносните сирена са паднали с 30-40%. И те се купуват от потребителите.

 

Следващият голям въпрос е за нерегламентираните продажби на мляко. Не може 500 хил. тона да влизат в мандраите и 500 хил. тона да се продават незаконно по ъглите, с незнайно качество и без никакви данъци. Това показва статистиката. Не може българският народ да консумира, по моите изчисления, някъде около 80 литра мляко за 365 дена, това е абсурдно, а това показва статистиката. От тук и другият голям проблем – за контролите, които правят от БАБХ за качеството на продуктите. Виждаде какво стана с кравето масло. А ако това се случи и със сиренето?

 

Какви са изкупните цени на краве мляко в момента?
Изкупните цени на суровото мляко падат ежедневно и дори много от големите млекопроизводители получават от мандрите под 65 ст/литър краве мляко. В северна България цените падат дори под 50 ст/литър. По-малките ферми масово продават на цени под 60 ст./литър. Цената действително падна много, а от това производителите се обезсърачават. Притеснителното в момента е, че спадът в цените се случва в момент, в който през други години цените се повишават. Повечето говедовъди са си организирали работата във фермите масовите отелвания да са през месеците декември- март защото тогава цените на млякото са по-високи поради липсата на овче и козе мляко.

 

Съществува ли проблемът със забавеното плащане от страна на мандрите към фермерите?

Там нещата сякаш се нормализираха. Почти всички мандри, които имаха забавено плащане, успяха да се издължат на фермерите. Имат си сключени договори и в рамките на един месец хората си получват парите. Най-много може да има забавяне, ако например в договора е уредено да има плащане на 15-то число, а те го плащат на 30-то – но има някаква коректност вече при тези оплаквания. Единственото, което ни безпокои,- е ниската цена. А тя дейстивтелно падна много – аз го бях казвал и преди, схемата на отелване при нашите фермери обикновено е декември, януари, февруари, защото тогава цените на млякото са най-високи за да могат, да дадат и най-висока цена. От това производителите се обезсърачават.

Какви ще са исканията на НСГБ от новото ръководство на Министерството на земеделието и храните след като се сформира Правителство?

Ние, заедно с млекопреработвателите и с новия състав на МЗХ трябва да седнем и да обсъдим тези изключително важни въпроси, които влияят в момента на млечния пазар. Нашите искания на първо време ще са да се реши проблема с ветеринарната медицина. Кризата там се задълбочава. В момента бизнесът с говедовъдство е в кал – имаме карантина, освен животни за клане, никъде не могат да се продават животни. Имаме фермери, които продават разплодни животни, които са си заложили приходи от това в сметката имаме и други, които искат да ги купят, но просто няма как да ги придвижат. Това влияе много на бизнеса и продължава вече 3-ти месец. На хората им писва и започват да колят по фермите, и никой не знае какво става в самите ферми. От тук идва другата опасност свързана с това кой ще вкара новите животни, кой ще изкара старите? Ветеринарните органи, ако започнат проверки – първата глоба при нарушение ще е 200 лева, ако има животни, които не са маркирани. Нещата тук са много страшни.

 

Следващият проблем, който не е малък, е този със снабдяването с концентрирани фуражи. При цена на ечемика от 25 ст.- 30 ст. За килограм , фуржаните заводи продават 60-65 ст./кг смески – това е невъзможно. За качеството нищо не мога кажа, но има държави където държавна лабораторя определя качеството на фуржа и съответно се плаща на тази цена.

 

По-важен е проблемът за самото субсидиране - ние имаме доста връзки с колеги от Европа – ДДС ставката в някои държави е 4%, в някои 9%, а в Гърция до нас е 13%-20%. От много години искаме, субсидията да бъде на продукция. В Гърция се дава 2,2 цента на килограм произведено мляко. А при нас се дава на калпак. Определени ферми получават по 420 лева субсидия на година – питам какво производство имат те? А имат и говедовъдни ферми, които получават по 600 лева. Ние обърнахме животновъдството на социална политика. Трябва и да се изхранваме. Явно е, че с 10 крави ти си умрял. С 10 крави може да си нахраниш семейството, колкото да не умре от глад. Имаме нужда от икономически анализатор, който да каже – за да оцелееш, трябва да отгледаш 40 или 80 крави. Ние нямаме никаква яснота по тези въпроси.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!