Кои са най-лютите чушки? Има ли у нас почва за „огнения” зеленчук? Какви са традициите в консумирането му? Отговорите на тези и други въпроси получиха кулинарни експерти от Мексико, които посетиха ферма за люти чушки, разположена във варненското село Страшимирово. Там шеф Алехандрина Лопез Агуилера и Хосе Айдемир Ариза Товар от Universidad del Valle de Mexico, заедно с шеф Хю Бутин, директор на Института по кулинарни изкуства във Варна, проведоха открит урок със студенти. Кулинарите обсъдиха безграничните ползи, начини на употреба и комбинации на лютите чушки.

„Български дух“ – най-лютата родна чушка в света

Подлютен сладолед, сладко от рози или ягоди с чушлета, люто суфле от горчив шоколад – това са само част от възможностите на необятния кулинарен свят. Оказва се, че този зеленчук носи не само нови вкусове и аромати, които зависят от цвета и начина на отглеждане, но и притежава редица полезни свойства, които ни помагат да сме здрави. 

Гостите от Мексико посетиха оранжериите на фермата на Дарина и Христо Родинови с различни сортове чушки. Тук те видяха най-лютата в света „Каролина рийпър”, откъснаха си червени, оранжеви и шоколадови хабаньеро, вкусиха халапеньо, видяха как се развиват чушките от сорт „Тринидад моруга скорпион” в различните й цветове. Шеф Алехандрина Лопез Агуилера си тръгна с дарове от типичния представител, с който страната ни е известна в „лютия” свят – жълтите чушки „Български морков”, които ще използва в своите кулинарни шедьоври. 


„Да подлютиш мексинацец в България – това за нас е гордост! Топ готвачите останаха доволни, че типични продукти за Мексико като халапеньо, серано, поблано, хабаньеро се отглеждат на топ ниво в България. Посрещнахме ги с чушки и накрая успяхме да ги разплачем.  ”, не крие задоволството си домакинът Христо Родинов. 

Идеята за лютата ферма е на семейство Родинови и се заражда преди 8 години. Чрез осъществяването й Христо превръща хобито и страстта си към чушките в сериозно занимание. Така във фермата се отглеждат над 150 сорта, а в цеха за преработка се произвеждат разнообразна гама от сосове, сладка, подправки, разядки, пастети и др. 

Дарина и Христо са инициатори на няколко състезания по надяждане с люти чушки. Оказва се, че за 8 години все още никой не е успял да изяде цяла „Каролина рийпър”, която до момента държи световното първенство за най-лют зеленчук. Скалата, по която се измерва лютивината, се нарича сковил и отчита съдържанието на капсацин в чушлетата. Най-лютите сортове по тази скала успешно се отглеждат от Дарина и Христо.  

Студентите получиха ново предизвикателство – да изразят впечатленията си от чушките като приготвят креативно ястие с избран от тях продукт. Най-добрата рецепта ще бъде включена в програмата на мексиканските им колеги и ще бъде приготвена под зоркото око на шеф Алехандрина.