Баща ми Христо Родинов създаде собствен сорт люта чушка. Кръстихме я „Български дух“. Сега чакаме лабораторните резултати, за да видим колко е люта, сподели Славена Родинова за Агри.БГ.

Ферма откри в лютите чушки цяла вселена

Лютата чушка е кръстоска между „Тринидад моруга скорпион“ – най-лютата чушка до 2013 г., и червено „Хабанеро“. Резултатът е лъскава, червена и много люта българска чушка, родом от варненското село Страшимирово.

На Христо Родинов му отнема 5–6 години, за да стабилизира сорта. С всяка следваща година чушката излиза една и съща, което всъщност отнема много време.

„От чисто любопитство се роди идеята да направя нещо по-различно. В началото започнах да кръстосвам различни сортове и да видя какво ще излезе. По този начин се създаде тази чушка,“ разказва самият Христо Родинов за БНР.

Оказва се, че наименуването на лютата чушка също не е лека задача.

„Направихме едно предизвикателство „Люта свръхдоза“, за да й изберем име. Имахме доста предложения. Със семейството ми се спряхме на трите най-добри попадения и на парти на 14 септември всичко гости гласуваха. Те заложиха на българското и лютата ни чушка се казва „Български дух“,“ обяснява Славена

„Българският дух“ се причислява към семейство люти чушки, което идва от Карибския регион. Много са люти и, когато се разрежат, миришат на цитрус. Следващата стъпка за семейство Родинови е патентоване.

„Това ще е най-лютата българска чушка. Очакваме като лютивина да е от 100 хил. до 500 хил. сковила. За сравнение най-разпространената българска люта чушка в света – „Български морков“, е 20 хил. сковила,“ допълва създателят.

Земеделският производител от Варненско обаче не спира до тук. Дори се е захванал да прави собствен торф. 

„Имаме доста проекти в главите си. Искаме да разширим цеха, включително и складовото пространство. Евентуално да направим нови оранжерии. Засега не мислим да изнасяме суровина, въпреки че има интерес. Фокусирали сме върху производството на люти продукти, върху нашата марка Hot Farm и да създадем доверие в хората,” казва за финал дъщерята Славена.