Правителството греши в концепцията си за осигуряване на зърно, държавата трябва да купува на зелено и да осигури кредитиране на мелничарите. Това смята Мехмед Дикме, министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г. Пред bTV той заяви категорично, че проблеми с пшеницата у нас поне до октомври тази година няма как да има.

Министерството: Открихме огромни количества недекларирано зърно

По думите му в настоящия момент по складовете у нас има 2,5 млн. тона пшеница, а трите пристанища, основни експортни канали, няма как дори при пълен капацитет да изнесат за три месеца, до новата реколта, повече от 600 000 тона. Експорта на тези количества няма да са проблем за държавата ни, а според него България влиза в много добра форма в тази криза, но правителството обърква бизнеса.

Вече 10 дни няма пазар на зърното у нас, износителите чакат да видят дали правителството ще забрани или разреши, на каква цена и т.н. Не е работа на правителството да се занимава с цени. Подкрепям идеята им, защото ако войната продължи, ако Украйна не може да ожъне, да засее слънчоглед и царевица, да изнесе, то тогава през декември примерно светът ще има глобален проблем с прехраната. Има смисъл от запаси, но не сега. Сега държавата трябва да освободи количества, коментира бившият земеделски министър.

Мехмед Дикме: Не искам да съветвам, но аз бих дал веднага стоков кредит на мелничарите през ББР, за да имат възможност да купуват зърно. Ще заложа на тримесечни запаси на брашно вместо на зърно. Второ, ще купя на зелено от зърнопроизводителите.

Той също потвърди, че земеделците още не са продали миналогодишната реколта и нямат свежи пари, а пълни складове. Ако държавата купи на зелено зърно, ще е добре за всички, тя също ще спести пари. „Говорих с няколко големи земеделци, които са готови на 500 лв./тон да дадат на зелено пшеница. 

Според него има проблем и с начина на изкупуване, а втората спрягана фирма „Врана” е още по-неподготвена и без капацитет да се справи с такава голяма поръчка от „Сортови семена – Елит” .”Нека министерството да даде парите на Държавния резерв, той има опит в тези сделки, защото всяка година попълва и освобождава резерва”, изрази мнение Мехмед Дикме и обърна внимание на недоволството в сектора:

„Както преработвотелите на олио излизат с протестно писмо към правителството, така и зърнопроизводителите ще го направят скоро, защото на тях им се пречи на бизнеса. Ако цената днес е 630 лв./тон и правителството обяви, че изкупува на 580 лв./тон, някой може да го обвини в картел за сваляне на цените с фирмите, които купуват. Държавата ще купува от фирмите, не от зърнопроизводителите, а те, за да го продадат на нея за 580 лв./тон, значи трябва да го купят от земеделците с 20-30 лв. по-евтино”.

Мехмед Дикме обяви, че Турция в момента изкупува хлебна пшеница, доставена на нейните пристанища, на цена от 445 долара, което 740 лв./тон – хлебна пшеница.