Причудливи скални форми, тайнствени пещери, бистри карстови извори, ехо от стадо бели кози и вкусно балканско сирене. Ако всичко това е в едно, значи сте в село Жеравна, а козите са от фермата на семейство Михалеви.

Животновъдите ще бъдат подкрепени с общо 82,5 млн. лв.

Коста и Димитринка Михалеви отглеждат 200 кози под селекция от породата Бяла българска млечна и произвеждат сирене и кашкавал в собствена минимандра с отличителната марка „Жеравна“. Освен традиционните рецепти стопаните правят и едно специално изделие – кашкавал за скара.

Димитринка Михалева: „Традиционният ни кашкавал се меси и втасва дълго. Този за скара се пресича с лимонена киселина и сол, не се меси. Може да се яде веднага, за бърза консумация е, а на скара е чудесен, не се разтича и е много ароматен. Има голям интерес към него от клиентите."

А клиенти на козефермата в Жеравна винаги има. По думите на животновъдите дори по време на изолацията заради пандемията от COVID-19 имало засилен интерес за онлайн поръчки от фермата

Коста Михалев: „Имаме много онлайн продажби, както и крайни потребители. Който е дошъл и си е взел от нашето сирене, става редовен клиент. Много от туристите също си пазаруват на място. Два магазина в Бургас редовно зареждат от нас, а последно имахме голяма пратка за софийски магазин.

Семейството притежава и собствен хранителен магазин, където пласира продуктите си. Заради увеличаващия се интерес фермерите планират да увеличат животните си и да продължат с оптимизирането на труда и модернизациите.

Коста Михалев: „Захванахме се с животновъдството като хоби, но хората започнаха да харесват сиренето, приятели постоянно ни питаха дали има още. Постепенно увеличавахме козите и така си стана бизнес. Преди това се занимавах и с други неща, предимно строителство, но се отказах от всичко и се отдадох на фермата. При животните намерих спокойствие и удовлетворение.“

Искаме да увеличим животните на поне 500 – 600. Фермата ни има условия за тази бройка.

Всичко е модернизирано – доилна инсталация, хладилна вана за мляко. Сега правим още обновления. Надяваме се, че до есента ще е готова вече и хранителната пътека, животните ще се хранят с миксер. Така ще се улесним. Всичките тези новости са си с наши средства. Вместо да ходим на почивка заделяме парите за животните."

Коста е известен педант и държи всичко да се прави както трябва, а съпругата му внася художествено оформление на обстановката. Фермата е пълна с розови храсти, много цветя, овощна градина, лозе.

Димитринка Михалева: „Мъжът ми е перфекционист, грижи се за животните като за деца, говори им. Много държи на високите стандарти. Нашето сирене в саламура е абсолютно чист продукт. Ние самите почти изцяло се храним с произведеното във фермата – сирене, кашкавал, плодове, зеленчуци. Фермата ни е като земен рай, в нея има всичко и то направено с много любов."

Коста и Димитринка са приели животновъдството от своите предци и за тях това е традиция, която искат да предадат и на сина си. По думите им това е стабилен сектор, а удовлетворението от произведеното си струва многото труд. Не мечтаят за почивка, а за още животни, плануват да започнат и производство на пастьоризирано мляко. 

Коста Михалев: „Ще кажа на започващите сега да се занимават с козевъдство да не се отказват, това е много хубав бизнес. Всички, като чуят за животни, се плашат. Не, няма нищо страшно, дори е много по-добре да работиш с животни отколкото с хора.“