Случаят с намерените мъртви коне в Осоговската планина предизвика масова проверка на конефермите в Кюстендилско, която се очаква да приключи до 30 април.
 
 
„Може да продължи и след това, ако се наложи, заяви изпълняващата длъжността директор на Областната агенция по храните в Кюстендил д-р Велка Войнова, цитирана от БНР. Инспекциите обхващат всичките 367 обекта в Кюстендилско, в които се отглеждат 2 460 коне. 
 
Досега са проверени над 40 обекта с около 1 800 еднокопитни животни. Установени са нарушения, има и съставени актове. Предстои издаване на наказателни постановления. Санкциите варират от 300 до 2 000 лева.
 
Все още не е приключила проверката за животните на фермера Петър Пищалов, чието стадо беше открито бедстващо в снега под връх Руен през зимата. Туристи и инспектори от Българската агенциа по безопасност на храните (БАБХ) намериха тогава 33 загинали коня в южния дял на Осоговската планина. 
 
Прокуратурата продължава разследването по случая, но все още няма повдигнати обвинения. Ветеринарни специалисти от Областната агенция по безопасност на храните и разследващи полицаи продължават да извършват огледи.
 
 
Някои фермери в района не са съгласни заради един техен колега да се проверяват всичко обекти животно по животно. Общинският съветник Валери Йовев, който от 30 години отглежда животни, има ферма с 50 коня в подножието на Осогово.
 
"Такова чудо не бях виждал! Това, че едно лице не се е грижило за животните, не означава, че и другите не се грижат. Не може да се прави генерален извод от това. Сложиха ни под общ знаменател", коментира той. 
 
С проблема се занимава и омбудсманът на общината Васил Иванов. В края на миналата година той проведе среща със земеделски производители, пострадали от набезите на безстопанствени животни в нивите и имотите им. 
 
"Реално има резултати. Може би част от собствениците на такива животни се стреснаха и няма такова масово явление - унищожаване на селскостопанска продукция", отбеляза Васил Иванов.
 
Природозащитникът и бивш общински съветник в Кюстендил инж. Севделин Атанасов настоява да се сложи ред в пасищата и да се прекрати практиката части от планината да се заграждат и да се превръщат в голи полета, за да се взимат за тях субсидии.