Инженери и учени от Австралия разработиха машина за плевене, която успешно се справя в борбата с плевелите на полето.

Млади производители правят чудеса с алеопатия и no-till

Конструкторите се надяват, че иновативната техника ще бъде пусната в продажба в много скоро, пише futurefarming.com.

Машината, която засега e нарeчeна „раздробител на плевели“, използва специално разработени лопати в комбинация с вече съществуваща технология за откриване на плевели. Тя бързо открива нежеланата растителност, независимо от нейния стадий на развитие. 

Раздробителят на плевели е механична алтернатива на обработките с хербициди. Той идва на помощ на фермерите, които искат да развиват по-екологично и устойчиво земеделие. 

Агрегатът може да работи денонощно със скорост 10-15 км в час.

Водещият инженер по селско стопанство д-р Андрю Гузоми от инженерната школа UWA отбелязва, че раздробителят притежава способността да унищожава плевелите в широк диапазон от размери и стадии на развитие, като нарушаването на почвата е минимално. 

Разработчиците подчертават, че машината е идеална за автоматизирани системи в зърнената промишленост. Те са тествали няколко протитипа в полеви условия, за да оценят ефективността им. Раздробителят на плевели се справя добре както в летни, така и в зимни условия. Може да се използва с тракторна система или в качеството на навесно оборудване на автономна платформа.