Престижни млади шеф готвачи ще демонстрират днес как фермерската храна се превръща в екзотично гурме на първия за годината фермерски пазар, посветен на Коледните празници, съобщават организаторите на „Произведено във фермата“.

Фермерски фестивал открива сезона на суджуците

Надеждите на българското кулинарно изкуство ще претворят пред очите на посетителите свежите селскостопански продукти в салата с биволско сирене и сухи плодове; рьощи със сухи шийтаке и гъбен крем; мармалад от суджук и конфитюр с червено цвекло и портокал.

Готварската демонстрация ще се проведе между 12:00 и 13:00 часа, за всички, които искат да се докоснат до магията ѝ. 

Празнични вкусотии и подаръци ще превземат щандовете на производителите. Сладки с шафран, веган лакомства, билков чай от пиринския край, шоколад и, разбира се, греяно вино ще заредят гостите на пазара с коледно настроение и ще ги подготвят за коледно-новогодишната трапеза.

Биотикви и тиквени десерти от Софийско, ядки и тахани от Плевенско, месни и млечни продукти ще предложат още фермерите.

Предколедно особен интерес предизвиква биовиното от Никополско, което също може да се намери на фермерския пазар. Производителят отглежда 200 дка лозя от сортовете Каберне Совиньон, Сторгозия, Совиньон блан, Шардоне и Москато Бианко. Масивите са разположени в зоната на Никополското плато, което е част от Натура 2000.

Производителите на фермерски продукти са помислили и за подаръците под коледната елха.

Пчелари от Старозагорско ще покажат своите ръчно изработени сувенири от восък, които са истинско произведение на изкуството. Повече от четвърт век семейството произвежда мед, като това се е превърнало и в основния им поминък. Двамата обгрижват над 400 кошера и правят шест вида мед – акациев, лавандулов, билков, липов, горски букет и магарешки бодил.

Фестивалът „Произведено във фермата“ започва в 10:00 часа, а участващите фермери и производители са регистрирани по Наредби 3 и 26 или по Закона за храните.