Саздърма от козе, овче и биволско месо ще изкушава любителите на месните деликатеси, съобщават организаторите на традиционния пазар „Произведено във фермата“.

Фермерски фестивал открива сезона на суджуците

За нейното качество и автентичен вкус гарантира животновъд от Карловско, който е успял да затвори цикъла със собствена кланица и цех.

„Ние приготвяме нашите натурални месни продукти от 100% първокачествено месо от животните, отглеждани в собствената ни семейна ферма. Животните се отглеждат изцяло природосъобразно, като целогодишно пашуват свободно по пасищата в полите на централна Стара планина,“ споделят фермерите.

Още един производител от Карловско, но на биогъби шийтаке, отглеждани на дъбови трупи по оригинална японска технология, кани на обедна дегустация на супа. За да бъде още по-вкусна, в нея са добавени и биозеленчуци – моркови, картофи и коприва, от ферма край Елин Пелин. 

Ако пък пропуснете топлата гозба, може да се запасите със също толкова здравословна супа в бутилка. Дебютът на производителите беше преди седмица, когато посетителите на пазара можеха да опитат екзотични комбинации от леща, пащърнак, мента, тиква, грах.

Организатори: „На нашия фестивал винаги можете да опитате това, което искате да купите.“

Традиционно за това време на годината над фестивала ще се носи уханието на печена тиква, която може да си закупите и в свеж вид. Може да я пробвате и на рачел, приготвен от ненадминатата майсторка Денка Георгиева.

Пред Министерството на земеделието може да намерите и задължителните мляко и млечни продукти, мед, месни деликатеси, сезонни плодове и зеленчуци, яйца, сувенири от дърво, натурална козметика и здравословни храни.

Фестивалът „Произведено във фермата“ започва в 10:00 часа, а участващите фермери и производители са регистрирани по Наредби 3 и 26 или по Закона за храните.