Лютви Местан заяви,че ДПС застава зад протеста на тютюнопроизводителите, които се събраха на главния път за Кап.Андреево при Харманли. Парламентарният лидер на ДПС обяви, че партията му подкрепя протеста, защото исканията на тютюнопроизводителите са справедливи. Той заяви, че всичко, което днес те искат, са го имали до 2009 година - до управлението на ГЕРБ.

„Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ - законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Трето - имаше фонд „Тютюн" за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата, буквално на произвола на съдбата", заяви Местан.

 

Тогава ГЕРБ обясниха действията си с нови правила от Европа. Лидерът на ДПС се съгласи с това, но обясни, че се е въвел механизъм за национални доплащания за реферетен период: „Това го знаем, но понеже в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово екзистенц минимума от интересите на тютюнопроизводителите".

 

[news]

 

На въпрос нормално ли е да се поставят тютюнопроизводителите, главно намиращи се в пограничните райони, в привилегировано положение в сравнение с останалите земеделци, Местан отговори: „Това е вечният въпрос. Всеки път, когато се поставя въпросът за тютюнопроизводителите, възниква въпроса за това дали специалният законов режим, който да урежда това производство, не влиза в противоречие с интереса на други браншове. Не. Тук става въпрос за определени, в които точно заради характеристиката на почвата, няма кой знае какви възможности за алтернативно производство. Това е създадено от Бога едва ли не монокултурно селско стопанство и държавата не може да си затваря очите пред тези обективни дадености".

 

Лютви Местан допълни, че днес ще бъде проведена среща с управителното тяло на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.

 

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов", тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв:

„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие", които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година. още септември месец ние заподозряхме, че има желание от ДПС да върнат фонд „Тютюн" - нещо, което го имаше и 2009 година. Лицензионният режим, който позволяваше определен брой фирми да изкупуват тютюна, фирми, които си купуваха лицензионно разрешение и можеха да правят картелни споразумения. Сега изкуствено отново се забави изкупуването на тютюна, за да може да има аргументация партия ДПС да вкара отново тази порочна практика на фонд „Тютюн", коментира Караянчева.

 

В Кърджали изкупуването на суровия тютюн трябва да започне днес – това са декларирали търговските дружества пред общинските кметове.

 

Тютюнопроизводители в Харманли, обаче, излязоха на протест в 10 часа днес. Те настояват да се фиксира дата за старт на изкупната кампания.

 

Протестът е подкрепен от колегите им от цялата страна. Протестиращите твърдят, че фирмите, които изкупуват продукцията им бавят умишлено старта на кампанията, за да намалят цените на тютюна. Забавянето ще влоши качеството на продукцията им, 70% от която вече е балирана и подготвена за продажба, опасяват се земеделците.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!