Вторично възникнали случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в три области на страната, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Свиневъд укрива прасета

Заразата е установена при диви свине в Държавни горски и ловни стопанства в Ямболско, Сливенско и Великотърновско

Две са положителните лабораторни проби от отстрелян дивеч на територията на  ЛРД Коневец, Ямбол. По едно заразено диво прасе е установено в  ДЛС Блоярка,  Велико Търново и  ДГС Сливен.

Така общият брой на положителни проби с АЧС от диви свине този месец, в който се откри и ловния сезон,  е 19, сочат данните от Модул "Лов" на БАБХ.

В началото на октомври обаче чумата покоси цяла индустриална ферма с над 500 животни в Ловешко. В битката с болестта властите готвят законодателни пормени, позволяващи по-агресивни методи в лова на диви свине, но редица обществени организации, ловци и еколози е обявиха против въвеждането им.

От БАБХ обявиха, че се упражнява надзор над всяко отстреляно или открито умряло диво прасе. От тази година се въведе и нова система за работа при взетите проби. Те задължително се въвеждат в софтуерно приложение Модул „Лов”. По този начин се цели да се улесни и ускори процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаване обратно на резултатите от изследванията.