Ловци и еколози се обявиха против измененията на Закона за лова и опазване на дивеча, които ще позволят използването на забранени методи при лова на диви свине, включващи отрови, експлозиви и електрошок.

Промени в закона разрешават забранени средства за лов

Нововиведенията, предложени от Министерството на земеделието, се налагат заради нулевата ефективност в битката с Африканската чума по свинете (АЧС). От бранша на ловците обаче не са убедени, че новите позволени методи, ще дадат ефективни резултати.

„Промените в закона няма да решат проблема с Африканската чума по свинете. С него се цели създаването на репресивен механизъм на Министерство на земеделието да принуждава ловците да изпълняват мерки, които дори могат да не кореспондират с установения законов ред, а именно - да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет“, заяви пред БНР  Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение.

Днес изтича срокът за общественото обсъждане на промените в закона, а браншовикът обяви: „Ние сме против този ред и се обявяваме против тези промени.“

Според Василев привличането на лица от други ведомства, които са длъжности лица, които нямат правоспособност да извършват ловна дейност, е неправилен подход.

„Това може да стане, ако с решение на Министерския съвет се обяви извънредно положение в съответния район, а не да се правят промени в закона, коментира още той.

„Ще прецизираме текста в закона и няма да допуснем използването на забранени методи, уреди и средства в този закон за избиване на дивите животни“ – в това увери Юлиян Русев от Агенцията по горите и подчерта, че ще се срещнат по темата с неправителствените организации и Ловния съвет и ще се прецизират текстовете.

"Ще настояваме част от текстовете да се изтеглят и да се използват само уреди за нощно виждане. Те в момента са забранени“, заяви Русев.

Природозащитници също се обявиха против обсъжданите промени, защото по думите им методите за лов са най-малкото неетични, а също са изключително опасни.

„На първо място това е възможността поголовно да се избиват животни, които се водят съмнителни за болести – независимо от това дали имат симптоми, законодателят дава възможност на МВР, на Министерство на земеделието, на Министерство на отбраната да бъдат унищожавани и избивани тези животни по всякакъв начин“, коментира  Явор Гечев от „Четири лапи“.

Той посочи, че е изключително притеснен, защото това е опасно и за домашните, и за дивите животни, и ще има сериозен ефект върху околната среда като цяло, защото отровите трудно се разграждат в природата, а експлозивите биха предизвикали пожари.