LocalFood проведе поредица от безплатни национали обучения за микро бизнеси във Варна, Бургас и Велико Търново. Късите вериги винаги са били атрактивна тема за фермерите, които искат да се изявят и затвърдят на пазарната нисша. Обученията се радват на голям интерес от страна на земеделски производители, преподаватели в аграрни университети, консултантски фирми, експерти в бранша и специалисти от Областните дирекции по безопасност на храните. 
 
Събитието се организира от Фондация „ЛокалФууд.бг” – основател на новата мрежа за мести храни LocalFood.bg , която подпомага стартирането и развитието на микро предприятията в областта на устойчивото земеделие и производство на храни. Националната програма за обучения на тема "Бизнес работилница за местни храни" е част от проекта „LocalFood.bg - инкубатор за стартиращи микро бизнеси в областта на храните и катализатор за промяна“. 
 
 
Гергана Кабаиванова, ръководител на проекта, експерт по продуктов маркетинг, дизайн и фермерски пазари разказа повече за това как се роди идеята за подобно национално обучение. 
 
"Идеята се роди като следваща стъпка от фермерските пазари, където стана ясно, че те прекараха много добра култура на потребление на фермерските храни, но не са достатъчни за това да се развиват производителите, като самостоятелни и устойчиви бизнеси. Има доста хора, които искат да се развиват като производители на фермерски храни, а не успяват да достъпят до пазара, защото не намират смелост да регистрират своите собствени бизнеси. И тук възникна идеята с група експерти да направим нова фондация, която да ги подпомага да бъдат по-добре информирани за това как се случва регистрацията на такива малки бизнеси, регистрацията на обекти и да ги подпомага след това в тяхното развитие на малки бизнеси."
 
 
От Local Food отчитат огромен интерес от страна на земеделци. Организаторът на събитието обясни какви са ползите за фермерите и като цяло за малкия бизнес. 
 
"Ползите за производителите са именно в получаването на информация, консултация как да действат и ресурси, които да използват при регистрацията на такива бизнеси. Това, което правим в момента на националната програма от срещи е да им представяме начините на регистрация, да им даваме избор на това те да се развиват като самостоятелни структури, като самостоятелни юридически лица и насоки в последствие за бизнеса им – какво би могло да бъде успешно за тях, но също така и да споделим провалите."
[news]
 
Ангелина Георгиева, присъства на семинара във Велико Търново. Тя е производител от Горна Оряховица и е регистриран такъв от 2009 г. с трайни насаждения. Земеделският производител сподели пред камерата на Фермер.БГ какво от семинара й е допаднало най-много. 
 
"Опитвам се да направя земеделието основна дейност, с която да се занимавам. Специално до тук, фермерските пазари. Липсата на такива пазари, поне за нашия регион да се създаде някакво средище точно на такива производители, като нас – малки производители, които да предлагат българските плодове. Българските плодове, според мен, много западнаха на самия пазар. Повечето от плодовете на пазарите са вносни, дори и през лятото."
 
 
Гергана Кабаиванова открои кои са най-често задаваните въпроси от фермерите, присъстващи на обученията.
 
"Основните въпроси, които задават е как именно да се регистрират, така че да запазят оригиналната си идея на малко производство, с малки производствени операции. След това с малки количества, които да предлагат директно на пазара. Търсят тънкостите, търсят наистина приложените вече модели за успели бизнеси в България. Това, което най-силно ги вълнува е как да се финансират за старта на такова предприемачество."
 
Националните обучения, организирани от LocalFood продължават в Пловдив на 14 юли, в София на 20 юли и във Видин на 22 юли. Според присъстващите настоящи и бъдещи производители документацията и процеса на регистрация са стъпките, които най-вече притесняват дребния търговец. Именно тези обучения помагат на прохождащите в сектора с информация и практически опит. 
 
"В момента държавата има много мерки, които да подпомогнат бизнеса, дали чрез маркетинг, дали чрез техника, но болшинството от производителите са по селските райони и това е ограничение. Имам приятели, които се занимават с животновъдство, те са изключително откъснати от тази среда и това възпира тяхното развитие. Влизането в сивия сектор е точно тази голяма бумащина, която се попълва, всички тези непрестранни регистрации, де регистрации. Това е всичко, което възпира българският земеделец да излезе от сивия сектор т.е да излезе на светло, да покаже продукцията си, а не да чака на прекупвачи, цените да се вдигат, а качеството да пада", обясни Аделина Георгиева.
 
 
Експертът по продуктов маркетинг, дизайн и фермерски пазари каза какво според нея е нужно да се промени на административно ниво, така че да се осигури улеснен пазар за фермерите и да се достигане до крайните потребители без да се минава през прекупвачи и търговци.
 
"Според мен промяна не толкова на законите и на наредбите, колкото на тяхното тълкуване и разбиране за малките производства на тези хора. Това е нужната промяна. Промяна в тълкуването на наредбите."
 
 
Организаторът на събитието Гергана Кабаиванова разказа каква е равносметката до момента след приключилите вече национални обучения във Варна, Бургас и Велико Търново. 
 
"Хората във всички градове ни посрещат с голяма доза недоверие и невярващи, че нещо може да се промени в нашата законодателна система, но посланието, което им отправяме е да намерят начин да се сдружават и обединяват, да изградят локални общности, с които да си помагат и да задвижват промените. Даваме си сметка, че сам човек наистина не може да постигне промяна, но когато се обединят в общи търговски дружества или една общност, която да работи на месно ниво, вероятността да се случат промените е много по-голяма и хората действително си тръгват обнадеждени от срещи с нас, разбрали доста информация за това какво би могло да се приложи, за да бъдат успешни техните стартиращи бизнеси и наистина са доволни от това, което получават като консултация от нас."
 
Повече информация относно предстоящите национални обучения в Пловдив, София и Видин, организирани от Local Food, може да получите на тел. 0888 402 997 или на e-mail: [email protected]