90% от зайцевъдите в страната са принудени да работят в сивия сектор заради липсата на лицензирани кланици в страната. Това каза пред Фермер.БГ Асен Върбанов от Националната асоциация на зайцевъдите, който отглежда около 50 майки в Плевенско.

Единствените лицензирани кланици са в Силистра и в Стара Загора. В момента тези кланици дават по 3,10 лв/ кг на заек живо тегло, но след Гергьовден цените ще паднат поне до 2,80 лв/кг. Ако продаваме директно, цената е 3,80 лв/кг живо тегло. Разликата виждате, е голяма, коментира Върбанов. Според зайцевъда при добро гледане, печалбата от един заек е между 2,50 – 3 лв, което е много добра печалба на фона на останалите видове животновъдство в България.

Десетки хиляди са дребните зайцевъди в страната. Тези, които се занимават професионално с отглеждане на зайци са не повече от 50-тина души. Според Върбанов на този етап малко хора биха решили да инвестират в отглеждането на зайци, тъй като няма кой да инвестира в направата на лицензирани кланици, където да се реализира продукцията.

Годишното отчетно-изборно събрание на Национална асоциация на зайцевъдите се очаква да се проведе през месец май, след като провеждането му на 24 април беше отложено, съобщи още Асен Върбанов.

снимка: miroslav_

Повече за актуалните въпроси на зайцевъдството четете във форума на Фермер.БГ

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!