МЗХ работи усилено за това да се увеличи процента на българска продукция в големите търговски вериги – не само плодове и зеленчуци, но и за меса и млечни продуктки. Това каза пред журналисти в Сливен министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

На този етап са проведени срещи с почти всички вериги и това намерение е почти прието от тяхна страна. Част от търговските вериги дори са готови да приемат повече от предварително предложените 20% българска продукция, като са готови да изнасят и за магазините си в съседни на България държави като Гърция и Румъния.

Според министър Греков проблемът в момента пред реализирането на тази идея е, че производителите не могат да осигуряват на този етап достатъчни количества. „Производителите все още не се кооперират.  Няма такова сдружение, което да може да осигури 10 тона продукция. Кооперирането и важно, за да се определят конкретни количества , качество, сортове, зрелост на продукцията, за да се реализира на пазара“, посочи земеделският министър.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!