Краят на зимата и началото на пролетта е един от най-критичните периоди за пчелите, които са оставени без достатъчно храна. Бърз преглед в сравнително топъл и сух ден дава важна информация на всеки стопанин.

Пореден удар: Празни кошери в Добруджа

„Мен са ме учили, че трябва да гледам дали има пчели, които да са излезли на горната летва на питата и най-вече дали има мед във вътрешните. Ако констатирам, че има пчели горе и няма мед вътре, веднага вземам мерки за дохранване, защото дори само 3-4 дни да падне студ, пчелите загиват и то не от него, а от глад. При драстично понижаването на температурата те правят плътно кълбо върху пилото, точно в центъра и остават там. Макар и на някои места по крайните да има мед, те не могат да напуснат кълбото, за да идат да се хранят и така наистина умират от глад“, обяснява Георги Каменов, който има свой пчелин.

Според него точно сега е времето пчеларите да внимават за количеството храна в кошерите, защото човешкото око няма как да е толкова точно, че да определи още при зазимяването колко ще изядат пчелите.

„Това си е горе долу като при едно лимитиране в семейството. Най-точен пример може да бъде заплатата. Когато човекът я получи, той си има, но  само в края на месеца е наясно дали парите са му стигнали или не. Само с прогнози и сметки едно към кесим не става. Така е и с меда за храна на пчелите. Когато сме ги затворили, те са имали. Сега е време да проверим дали им е стигнало, защото последната студена седмица може да ни коства повече дори от най-студения зимен месец. Държа да поясня - те по принцип не умират от студ, умират от глад“, категоричен е пчеларят.

При покачването на температурите до 10-12 градуса и слънчевото през последните дни време в Северозапада, те вече излизат от кошерите и търсят паша, но тя засега е твърде малко.