Фермери от Австралия може вече да съберат първата в света реколта от слънчоглед, отгледан единствено с помощта на дрон, информира Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Дронове няма да летят вече как да е

Маслодайната култура бе засята през септември 2021 г. Фермерът Роджър Уудс, който се занимава с управлението на дронове, смята, че безпилотните летателни апарати са бъдещето на селското стопанство.

Това е първата реколта от слънчоглед напълно отгледана от големи земеделски дронове. Машината първо засява семената, а след това наторява посевите и защитава насажденията от вредители и болести. Единственото, което не може да изпълни, е да прибере реколтата, споделя Уудс.

Земеделският производител изразява надежда, че ще даде добър пример за всички и ще популяризира използването на агроиновации.

"Работата с дрона има двойна цел - да удовлетвори желанието на хората да се запознаят от по-близо със слънчогледовите насаждения, както и да ги научи на нови методи за правене на земеделие, които са много по-малко опасни за околната среда", заключва Уудс.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Facebook технология бори плевелите на полето

Строят ферма с роботи и без фермери

IT специалисти разработиха система за ранно откриване на пожари с дронове