Дребните земеделски производители се сблъскват с големи трудности пред желанието си да обработват земеделска земя в България. Крупни фирми контролират рентите и притискат малките фермери в повечето землища на страната. Заради това дребните стопани започват да се обединяват, за да защитават интересите си, предаде Фокус.

Семейството на Ивелина и Стефан Стефанови от ямболското село Маломир (по поречието на река Тунджа) ползват в момента 2070 дка от земището в селото, където се обработват общо около 42 хил. дка земеделска земя. Семейството отглежда зърнено- житни култури, слънчоглед и кориандър. Проблемът им започнал миналата година, когато масив от 230 дка земя, които те получават за ползване, е засят с култури само за една нощ от голяма мощна компания.

Фирмата заплашва стопаните и те подават молба в прокуратурата и кметството, обръщат се и към други институции.

За 1840 дка земя семейството има сключени договори за ползване, останалите им се полагат по силата на служебно разпределение на необработваните площи в землището, за които по закон се плаща рента в извънбюджетна сметка на общината, каза Стефан Стефанов. Такава сметка, обаче, не е открита в община Тунджа.

Разпределението на свободната земя е направено от областния управител Миряна Лазарова, а технически е изпълнено от община Тунджа. По силата на това служебно разпределение е дадена земя за ползване на всички земеделци от землището.

Началникът на общинската служба по земеделие обяснява на семейството, че трябва да заплати направените разходи на голямата фирма, която се явява незаконен ползвател на земята. Фирмата претендира, че трябва да прибере продукцията си от нивите, разпределени на Стефанови.

Семейството ще претърпи много загуби – няма да може да изпълни свой проект по Програмата за развитие на селските райони по мярка 121, както и ще бъде лишено от директни европейски плащания. Ще бъде и глобено заради нереализацията на проекта.

Неда Карска, учредител на Асоциацията за дребните селски стопани, обясни, че се съмнява да има внесен и един лев в подобни извънбюджетни сметки на общини от разпределението на свободните земи. Карска обясни, че за учредяването на асоциацията има голям интерес от много земеделски стопани в страната, които ще започнат да отстояват интересите си по-активно в бъдеще.