Министър Мирослав Найденов най-после призна, че има криза в българското животновъдство, след като вчера беше сформиран кризисен щаб за млечното животновъдство към МЗХ. Това каза Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите на семинар по проблемите на млечното животновъдство на АГРА 2010, предаде репортер на Фермер.БГ. Председател на щаба е министъра на земеделието и храните, а зам.-председател е зам.-министър Цветан Димитров. Членове са изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева, изп. директор на Националната ветеринарно-медицинска служа д-р Йордан Войнов,  изп. директор на ИА Селекция и репродукция в животновъдството доц. Васил Николов и директорът на дирекция „Животновъдство” Кирил Кирков. От страна на животновъдите бе определен по един представител от всяка браншова организация. Общият брой на членовете е 15, които ще заседават всяка седмица, каза още Господинов.

По време на семинара проф Иван Станков, ректор на Тракийския университет и председател на млечния борд посочи няколко основни стъпки, които трябва да се предприемат за спасяване на българското млечно животновъдство. Според него трябва да има подпомагане на база брой животно като се получават по 300 лв на крава и 40 лв на овца. Необходима е също така и целогодишна субсидия за литър качествено мляко в размер на 0,20 лв, но предвидените от ЕС 10,8 млн лв стигат само за 2-3 месеца и са крайно недостатъчни. Проф. Станков е категоричен също, че трабва да се създадат стимули за съхраняване на говедата в планинските и неблагоприятните райони. Все още има и редица проблеми при идентификационната система на животните, които трябва да бъдат отстранени за се разпределят средствата към животновъдите реално и по предназначение. Трябва да се премахне и акциза на горивата на декларираните МПС на производителите, като разбира се, се въведе и механизъм на контрол.

Сред мерките, които трябва да се предприемат за подобряване на българското животновъдство е необходимо ускорено обсъждане и приемане на закона за млякото; необходимо е и създаване на гаранционен фонд, осигурен от държавата, необходими са и промени в БДС, който в момента не се спазва. Проф. Станков е категоричн също, че трябва да има изплащане на национални доплащания към директните плащания.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!