Потенциалът на биологичното винопроизводство у нас ще представи Институтът по аграрна икономика на международен форум в Албена.

De minimis: Кандидатстват производители на плодове, зеленчуци, роза и лозя

Събитието ще се състои от 23 до 31 август в черноморския курорт, където ще се съберат 75 изследователи от 13 държави: Румъния, Чехия, България, Унгария, Латвия, Хърватска, Словения, Русия, Португалия, Чили, Литва, Казахстан, Словакия.

В първия ден на Седмата международна конференция по социални науки, изкуство и хуманитарни науки главен асистент д-р Десислава Тотева ще изнесе доклад на тема „Перспективи и възможности за развитие на биологичното лозарство и винопроизводство в България“.

Целта на изследването е да се определят възможностите и перспективите за развитие на биологичното лозарство и винопроизводство в България с методите на анализ и синтез, придружени от анкетно проучване. Приложението им установява, че проблемът у нас е липсата на финансова подкрепа за този тип производство. Недостатъчна се оказва и информацията за фактическите възможности за ефективно използване на европейските програми в него. Докладът анализира и трудностите, свързани със сертифицирането и етикетирането на продуктите у нас.”, уточняват от Селскостопанската академия.

Основният извод в изследването е за големия потенциал на българските биологични продукти на международния пазар въпреки анализираните трудности. 

За този факт допринасят отличният вкус на българските сортове грозде, по-ниските му продажни цени и стриктното спазване на изискванията за биологично производство, уверяват учените.