Коя е най-честата грешка на повече земеделски стопани, които са заявили площите си за подпомагане към момента? Яснота по темата дава Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ в агроведомството, по време на IX национален агросеминар на НАЗ.

Сателитните проверки или какво чака земеделците след 2020 г.?

“В повечето случаи фермерите очертават площите си, базирайки се на кадастралните данни. Това от своя страна води до голямо разминаване. Към момента обмисляме дали да не изключим данните от кадастъра от слоя за ИСАК, защото мнозина производители вместо да очертават, повтарят кадастралните имоти”, обясни Праматаров.

Според него използването на данните от кадастъра носи повече недостатъци, отколкото ползи.

Агроведомството има и някои сериозни идеи, които досега не е успяло да реализира. Праматаров обаче се надява това да се промени.

“Искаме да направим така че Shape-файловете на споразуменията да се показват директно в ИСАК. Това ще помогне за очертаването на парцелите”, добави експертът.

Кампания 2020 г. идва с някои нормативни промени в сроковете за проверка на културите. През новата кампания междинните култури следва да могат да бъдат проверявани като засети или налични в периода от 1 септември до 1 ноември. 

“Това е отдавна искана промяна от земеделските производители. Преди срокът за проверки беше от 1 октомври до 1 декември”, заключи Георги Праматаров.