Като ни казаха, че искаме да защитаваме една сертифицираща фирма, това беше капката, която преля чашата. Ние не сме минали в нейна защита, а в защита на тези хора, които останаха без сертификат, каза биопроизводителката Ели Илиева за Фермер.БГ.
 
„За 24 часа засегнатите биоземеделци трябваше да си намерят друго контролиращо лице. Имам колеги с етикети, отпечатани за 50 хил. лв. Те не могат да си ги променят за толкова кратко време. И ще ги обезщети? Държавата ли?,“ пита Илиева.
 
По думите й първото искане на протестиращите е оставката на министър Порожанов и на неговите служители, които въведоха хаос в родното биологично земеделие. На второ място Илиева постави промяната на Наредба 5, която тя определи като изключително рестриктивна. 
 
 
„От 60 възможни санкции 59 са за директно отнемане на сертификата, без да можеш да намериш решение, без да се търси обяснителен режим. При белгийците за 5 грешки ти отнемат сертификата. При германците – само за 3!“, допълва Илиева. 
 
На трето място биопроизводителите посочват проблема с плащанията. Преди компенсаторните плащания са били през декември–януари, а сега те все още нищо не са получили. На хората, които взимат обвързана подкрепа за биологични плодове и зеленчуци, са им преведени по 50% от парите. Другите 50% кога, питат стопаните.
 
„Освен това, след като държавата иска толкова много проби, тя следва да поеме тези разходи. Представяте ли си мъничък фермер с 15 или 30 парцела да дава по 300 лв. за една проба! Смятайте колко много пари са това за него,“ възмущава се Илиева. 
 
 
Протестът на биостопаните започна пред Министерството на земеделието и завърши пред сградата на Министерски съвет. Желанието им беше да запознаят премиера с проблемите на сектора, но до това така и не се стигна. На въпроса какво би направила, ако беше на негово място, Илиева отговори:
 
„Първо, разкарване на целия отдел „Биологично земеделие“ и министър Порожанов заедно с него. Второ, пускане на нашите пари, които принципно ни се полагат и са 100-процентово европейски. Трето, намиране на допълнителни средства за биологично земеделие,“ категорична е тя.