Двама ще са професорите в Служебния кабинет, съобщи образователният министър в оставка акад. Стефан Воденичаров, предаде Дарик радио. Той добави, че българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната.

Именно на професори са и двете най-спрягани имена в медийното и публичното пространство през последните дни за поста Министър на земеделието и храните.

Като евентуален земеделски министър се посочва проф. Пламен Мишев, който оглави Фонд 'Научни изследвания" през месец февруари и е преподавател в УНСС. Той е бивш заместник-ректор на УНСС. В момента ръководи катедра „Икономика на природните ресурси” в УНСС. Експерт е към Световната банка и ФАО.

Другото име, сочено като фаворит за поста на аграрен министър е проф. Иван Станков, втори мандат ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

Кой ще заеме поста в ресорното ведомство, ще стане ясно днес следобед, когато Президентът Росен Плевнелиев ще представи министър-председателя и състава на служебното правителство в 16:00 часа в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

Едно обаче е сигурно – който и да е новият земеделски министър, очакванията към него са големи – най-вече за това, заедно със вече създаденият екпертен екип, успешно да приключи преговорите за новата Обща селскостопанска политика ( ОСП ) на ЕС в периода 2014-2020 и да договори  оптипални условия за българските земеделски производители.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!