На първо четене в комисия мина най-лобисткият закон, приеман в историята на прехода. Това каза за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов по повод разглеждането на Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
 
 
„Комисията я води Емил Димитров (бел.ред - вносителят на проектозакона), като помощник му беше Валентин Златев (бел. ред. - председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на „Лукойл България”). Реално земеделският бранш не беше оставен да се изкаже, бяхме прекъсвани постоянно“, каза Костадинов. 
 
По думите му: „Това нещо е писано от някой, който стои на жълтите павета, не е запознат с действителността в цялата страна, по села и т.н.“. 
 
Костадинов спомена, че преди година се е провела среща, на която е било обяснявано как ще се намали административната тежест. 
 
„Това не стана. Сега ще се увеличи и то двойно. Който няма работа се упражнява със земеделските производители“, каза председателят на НАЗ. 
 
Той разказа, че е запознал всеки депутат в комисията какво е земеделски производител, как те зареждат гориво, как върху тях има постоянен контрол от какви ли не инстанции. 
 
„И в един момент – 10 гласа "за" и един "против". Двама патриоти и осем от ГЕРБ, гласуваха „за““, обясни Костадинов и добави, че работата на земеделците е да работят земята и не желаят да се въвличат в политически игри.
 
Костадинов съобщи за Фермер.БГ, че в понеделник - 26 март, НАЗ ще проведе извънредно заседание на Управителния съвет на организацията.  
 
 
„Знае се, че всички регионални организации са в протестна готовност. И ние се събираме да решим какво ще правим оттук нататък. Защото при този вариант на нас никой не ни обърна внимание“, обясни председателят на асоциацията и добави : „Ние искаме само едно нещо – да ни изключат от обхвата на този закон. Той е много хубав, но се отнася за бензиностанции, складове за горива и т.н. Той регулира техните отношения“. 
 
Костадинов припомни, че земеделските производители работят с Наредба Н-18 от 2006 г.
 
„И накрая от газовата и петролната асоциация щели да ни подарят нивомерите, стига да зареждаме от конкретно място. До там го докарахме“, отбеляза Костадинов. 
 
Той допълни, че напрежението между хората е много голямо и, че днес той ще уведоми министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно ситуацията. 
 
„Защото така реално не може да продължава. В момента ни превръщат в крепостни селяни и ни връщат няколко века назад. Няма как да стане“, категоричен е Костадинов.