Ако се вземе решение за таван на плащанията, нашето предложение е средствата от тях да бъдат вкарани в един гаранционен фонд, с който при определени кризисни ситуации, като градушката в Пловдив например, да се помогне на абсолютно всички с по-голям бюджет. Това сподели в ефира на националното радио Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Според него най-големият проблем в земеделието е спускането на парашутисти от някъде, които си търсят работа и трупат CV. 

„Пример за такъв парашутист е зам.-министър по земеделието, който за 2 седмици трябваше да научи ОСП. Ами той и за 6 месеца не успя. Дано следващото управление на МЗХГ да не е само от министър и заместник-министри с представителни функции“, допълни леко иронично зърнопроизводителят.

 

Думите на Кирил Петков, че МЗХГ трябва да е първото министерство, което да влезе във фокуса на антикорупционната агенция, Костадинов коментира така:

„Да, така трябва да е. Ние сме винаги за реда. Тогава много неща ще лъснат. Като тръгнем по сектори, ще се видят всички грешки и корупцията“, убеден е председателят на НАЗ.

Относно прехвърлянето на БАБХ към Министерския съвет (МС) Костадинов смята, че дори и да се случи на хартия, няма да доведе до нищо по-добро.

„Ние и сега трудно комуникираме с БАБХ, а отделят ли я към МС, няма да обръщат внимание на земеделските производители. БАБХ е важният орган по контрола на растителнозащитните мероприятия и ветеринарната служба“, припомни той.

Друг браншови представител, но на картофопроизводителите – Тодор Джиков, също е скептичен относно изваждане на Агенцията по храните от земеделското министерство. Той смята, че ако ведомството не контролира качествено и адекватно, ще се получи преместване на едни хора от една сграда в друга.

„Ще се изхарчат едни пари, ще се разделят бюджети и нищо повече. Когато една структура не работи, няма значение къде се намира тя“, смята Джиков и допълва, че таван на субсидиите трябва да има задължително, както и регулация на пазара, намаляване на ДДС и Закон за браншовите организации.