През последните дни се случват превратни за политиката събитие и всички са вперили очи в преговарящите за коалиция партии, за да стане ясно кой, как и дали ще управлява. 

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Още с началото на седмицата стана ясно, че коалиционното споразумение е изпратено от “Продължаваме промяната” за мнение или редакция към БСП, ИТН и ДБ. 

В проекта на споразумението, както стана ясно от редица публикации на медии, цитиращи свои източници, включително и Агри.БГ, е записано - към момента - че министерството на земеделието ще бъде поверено на БСП. Това, разбира се, не е окончателно, тъй като лидерът в оставка на Столетницата в понеделник вечерта отмени насрочено за вторник присъствено заседание на Националния съвет на партията. Очакваше се на този пленум да се гласува коалиционното споразумение и кандидатите на левицата за министри, според segabg.com

За всички останали министерства вече се появиха евентуални кандидати, само червените не са посочили свои. 
Ако приемем, че земеделието наистина ще бъде поверено в техните ръце, следват и възможните опити да се налучка и кандидата за аграрен министър. 

Още в понеделник следобед настана оживление в агросредите и тотото с имената започна.

Като вероятни наследници на проф. Христо Бозуков се сочат: Стефан Бурджев, Момчил Неков, Явор Гечев или Георги Събев, а дори и проф. Светла Бъчваров. 

Всички те са от червените редици, но за по-запознатите е ясно, че опозиционерите в партията не са малко, а макар и в оставка, Корнелия Нинова ръководи БСП със здрава ръка и вероятността неин критик да бъде предложен за поста аграрен министър може би звучи малко несигурно. 

Разбира се, възможно е на гласуването на кандидатурите в БСП да успеят да надделеят гласовете за някой кандидат не толкова близък до Нинова. 

Кандидатурите на Неков и Бурджев са били обсъждани, научи Агри.БГ. 

Обсъждането обаче не означава със сигурност и кандидатиране, въпреки че се говори усилено, че номинацията на БСП ще е млад и непознат за сектора човек. 

Не бива да забравяме, че Държавен фонд “Земеделие” също е важен и стратегически обект на желание от различни политически сили и несъмнено вниманието на редящите вероятните кандидатури е насочено и натам. 

Това, разбира се, е с всичката условност на ситуацията към момента. 

Предстои да бъде подписано самото споразумение - възможно е някой от партньорите да не е съгласен БСП да “вземе” земеделието или път Столетницата да предпочита друго министерство и да “изтъргува” агросектора. Така ще се върнем в изходна позиция и гаданията няма да се ограничават в една партия. 

Проблем преди подписването на коалиционното споразумение изненадващо се появи и от страна на ДБ. Според в. “24 часа” едната от партиите в дясната коалиция - "Зелената партия", е настояла не само за министър на околната среда и водите, но и за вицепремиер по климата.  

Совалките и разговорите за доуточняване на подробностите очевидно са в ход и предстои да разберем развръзката.