За поредна година монтанското село Долни Цибър се кани да преборва безработицата и недоимъка със земеделие. Към момента незаетите са 45% от трудоспособното население, уточни за Агри.БГ кметът Камен Димитров. 

Производител: Печалбата от 1 дка шафран е колкото от 300 дка пшеница

Преди близо 5 години местните организират бунт, с който публично се отказват от социалните помощи в размер на 43 лева. По този начин те сами си организирали заетост в сферата на зеленчукопроизводството. От общината им отпуснали нива, която хората засадили с картофи, домати и лук. В края на стопанския сезон разпределили реколтата не само помежду си, а раздали и на по-безимотните възрастни хора, и на местното училище, и на детската градина. На втората стопанска година пък продукцията била толкова добра, че дарили на съседното село 2 тона картофи.

„Сега чакаме от Министерство на труда и социалната политика да ни насочат към програми за заетост, за да можем да осигурим поне заплати на хората. Останалото сме си подготвили сами – и земята е изорана, и пари за семена сме си осигурили, и с фирми за доставката им сме договорили. За нищо друго не искаме пари от никого. Всичко ще си платим сами, за да може хората да работят, защото те това искат, а не да разчитат на помощи“, разказва кметът Камен Димитров пред Агри.БГ.

 

Досега хората са обработвали 40 декара земя, а за тази година имат амбицията да увеличат площта на 60 декара т.е. да се пада по 1 декар на всеки от 60 безработни, които са готови да работят на полето.

„Традиционно произвеждаме картофи, лук и домати, но ако успеем, тази година ще засадим и боб, за да има за хората“, обяснява Димитров.

Всеки от безработните се надява да има заетост там, защото реално възможностите в селото са малки, а населеното място е голямо. В него живеят 1600 души. От тях малка част работят в училището и детската градина, Местен фермер наема около 50 души и други вземат на работа още 5-6 човека, но това е крайно недостатъчно, обясняват местните. Затова и младите хора заминават за Германия и Белгия да работят в строителството, а жените обикновено отиват да работят на нивите в Испания, Португалия, Италия.

Вместо да пътуват по чужбина обаче хората искат да останат при семействата си и да работят тук. Затова и към момента общинското ръководство с нетърпение очаква помощта на Министерство на труда и социалната политика.

„Надяваме се на резултат в близките дни и щом получим информация, че проектът не ще бъде подкрепен, започваме незабавно. Така или иначе като гледам, че е януари, а сняг няма, стопанската година ще бъде трудна. Влагата в почвата е крайно недостатъчна, а евентуално застудяване може да измрази житото. Снегът за посевите е като покрива за човека. Имаш ли го над себе си, справяш се по-лесно със студа“, обяснява още Димитров и подчертава, че се надява Новата 2020 година да донесе добрата вест на хората от Долни Цибър, че те за поредна година ще могат да обработват земите около селото, да се изхранват от тях, пък и да помагат на неможещите. 

 

Материал на Десислава Пепова - кореспондент на Агри.БГ