Представителите на държавите членки в Корепер II одобриха единодушно отделянето на селскостопанската част от Регламент „Омнибус“. По този начин разпоредбите за селското стопанство да могат да бъдат приети като самостоятелен Регламент, който да влезе в сила на 1 януари 2018 г., съобщава ОДЗ „Кюстендил“.
 
Европейската комисия взе под внимание решението, но въпреки това запази позицията си.
 
 
Що се отнася до следващите стъпки, Конференцията на Председателите на ЕП разреши разделянето на пакета „Омнибус“ чрез писмена процедура. Очаква се депутатите с ресор земеделие да дадат зелена светлина на 22-23 ноември 2017 г., а в пленарна зала парламентът да го гласува на мини-сесия в Брюксел в края на месеца. 
 
Графикът е стриктен, но Съветът се надява официално да приеме предложението като точка "А" до края на годината, което да бъде скрепено и с подпис. По този начин правилата ще влязат в сила от 1 януари 2018 г. Преговорите относно финансовия регламент и други части от пакета все още са в ход. 
 
По-рано през седмицата най-голямото земеделско лоби в ЕС Копа-Коджека призова за постигане на политическо съгласие по Регламент "Омнибус", за да се намали бюрокрацията и да се насърчи приемането на застрахователни мерки.