Прогнозите за криза на европейския пазар се приближават към сбъдването си. В последния ден на март експерти прогнозираха, че ако китайският пазар затвори своите врати за селскостопанската продукция на САЩ по пътя на повишаване на митата, на европейския пазар може да се създадат условия на излишък на хранителни продукти, което ще се превърна в истинска катастрофа за европейските производители. 
 
 
Списъкът от американски стоки, облагани в Китай с нови мита, бе публикуван от Министерство на финансите на Китайската народна република (КНР) тази неделя. Възможно е той да засегне стоки от американския износ на стойност 3 млрд. долара. 
 
От 15 % до 25 % се повишават тарифите за внос в Китай на замразено свинско месо, вино, някои видове плодове и ядки. Тази мярка бе предприета в отговор на планираното от САЩ повишаване на митата за внос на китайски метал и алуминий, съобщава DairyNews, позовавайки се на Интерфакс. 
 
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви своите намерения да въведе по-високи мита за внасяните от Китай стоки на обща стойност над 50 млрд. долара, подписвайки меморандум „За борба с икономическата агресия на Китай“. 
 
 
Когато КНР заяви, че е готова да нанесе ответен удар срещу САЩ и да въведе ответни вносни мита върху американската селскостопанства продукция, ръководителите на обществените организации в Калифорния заключиха: „Фермерите никога не печелят в търговска война“. 
 
Обществените организации, които представляват интересите на производителите на бадеми, цитрусови плодове и шам фъстък, с интерес и безпокойство наблюдават развитието на американско-китайските препирни, тъй като именно те могат да повлияят на 15-процентните тарифи при експорта на продукция в Китай. 
 
[news]
По данни на APG през маркетинговата 2016/2017 година САЩ са изнесли за Китай над 69 млн. фунта шам фъстък. 
 
Джоел Нелсен, президент на Калифорнийския цитрусов завод, коментира, че Китай представлява третия по големина купувач на пресни цитрусови плодове, сред които преобладават портокалите и мандарините. На първо и второ място са Канада и Южна Корея. Евентуална търговска война срещу американското селско стопанство може негативно да се отрази на съдбата на производството в Калифорния, информира agroxxi.ru. 
 
Освен това Китай може да увеличи тарифите на списък от 100 различни хранителни продукти, произвеждани в САЩ. Сред тях са бадеми, орехи, шам фъстък, фурми, авокадо, цитрусови плодове, грозде, дини, ябълки, кайсии, сливи, ягоди, череши, праскови и дори вино. Повечето от тези стоки се произвеждат именно в Калифорния.