На 15 ноември от 10:00 ч. в зала „София” на Гранд хотел София ще се проведе Международна конференция „Пчеларският сектор в Европа: състояние и перспективи”, в която ще участват представители на Европейската комисия и Европейския парламент, на земеделски сдружения от България и Европа, десетки български пчелари, съобщиха за Фермер.БГ от офиса на евродепутата Мария Габриел. Целта на конференцията е да се потърсят отговори на предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор в Европа, и се насърчат мерки за неговото устойчиво развитие. Конференцията ще открие евродепутатът Мария Габриел, организатор на форума.

 

Писмено приветствие ще бъде отправено от комисаря по земеделие Дачиан Чолош, а с видео обръщение ще се включи комисарят по здравеопазване Тонио Борг. Официалните приветствия ще бъдат допълнени от Етиен Брюно, председател на Работната група за мед на Европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA, Михаил Михайлов, председател на СБПС и доайенът на българското пчеларство Кирил Киров.

 

Програмата на конференцията обхваща три тематични панела. Първият ще очертае проблемите, изпитанията и предизвикателствата пред пчеларството в България и ЕС. Презентации ще направят Аньес Рорте, старши научен експерт в Научния комитет и възникващи рискове на Европейската агенция за безопасност на храните, Михаил Божилов от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" на БАБХ, председателят на Националното сдружение на жените-пчелари Петя Иванова и представителят на търновските пчелари Тодор Найденов, както и Димо Димов, председател на Сдружението за биологично пчеларство.

 

Вторият панел „Действия за подобряване на положението в сектора на пчеларството” ще се модерира от Оливие Белвал, Председател на Националния съюз на френските пчелари. Водещи презентации ще направят Гастон Франко, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент, д-р Фатах Бендали от Генерална дирекция по храните на Министерство на земеделието на Франция, Бьорн Дале, старши съветник в Норвежката асоциация на пчеларите, Мохамед Ел-Фатих Абу-Самра, съветник в Министерство на земеделието на Румъния, Ерик Пудле, директор за безопасност на хранителната верига в ГД „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия.

 

„Бъдещето на пчеларския сектор” е темата на третия панел, в който чрез видеообръщение ще се включи евродепутатът Астрид Люлинг, а презентации ще направят председателят на Националния съюз на френските пчелари Оливие Белвал, председателят на Работната група за мед в COPA-COGECA Етиен Брюно, младите пчелари Петко Симеонов и Теодора Тодорова.

 

След конференцията участниците ще имат възможност да дегустират български мед и пчелни продукти.

 

Международна конференция по пчеларство

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!