Виждаме, че има недостатъци в Стратегическия план и ги знаем отлично. Именно затова служебният кабинет стартира административен процес, който е необходим, за да се извършат промени в Стратегическия план на България. Това каза заместник-земеделският министър Тодор Джиков в ефира на Нова ТВ.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

“В момента има заповед на министъра за сформиране на Комитет по наблюдение. В него влизат земеделското министерство, научни институции, свързани със земеделието, браншови организации, организации от икономиката, финансите и други”, обясни Джиков.

По думите му Комитетът по наблюдение ще обсъжда два месеца промените. А след това новият вариант ще бъде изпратен към Брюксел, където Комисията трябва да отговори в срок от 3 месеца. Всичко това означава, че поне половин година ни дели от работещи корекции в Стратегически план.

“През тези 2 месеца, в които ние ще коментираме насоките за промяна на Стратегическия план, ще трябва да си отговорим на въпроса - искаме ли да приоритизираме определени култури, както винаги е било преди, или искаме да даваме на всички по малко и всички да бъдат недоволни.
Наблюдавахме такива пародии, като това, че миналата година имаме подпомагане на домати в планински и полупланински райони”, добави Джиков.

В събота фермери протестираха в Русе именно защото настояват за промени в плана. 

„В момента сме в предизборна политическа кампания и явно има политици, които имат политически цели и некоректно подвеждат една част от нашите производители, че Стратегическия план на България се променя с един имейл до Брюксел.

Държавата и ние като служебен кабинет правим всичко възможно, което ще доведе до реална промяна на Стратегическия план. Водим активен диалог с тези организации. Само за последните 15 дни сме се срещали 2 пъти в министерството.

Субсидиите не изразяват това, което българската държава трябва да заложи като цели. Има две изключително важни неща - райониране и приоритизиране на определени култури. Земеделският производител в България трябва да разбере, че има определена сума, предвидена за подпомагане”, добави зам.-министърът.

Джиков заключи, че българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години. Има редица неприети от нашия парламент закони, които трябва да защитават родното производство. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg