8 браншови организации протестираха в събота, 4 февруари, на кръговото на “Дунав мост”. Протестът продължи до 18 часа. Фермерите изразиха недоволството си от заложените в Стратегическия план екосхеми. Браншовите организации настояват за спешни промени в Стратегическия план на България още през тази година.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

„Представители на осем браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ месеци наред настояваме за промени в Стратегическия план за земеделие на България, така че той да е в полза на реалните производители на плодове и зеленчуци. Многократно предупредихме, че заложените там екосхеми ще вкарат производителите в капан. Резултат няма, а сега безпокойството ни е още по-голямо“, коментират производители.

„Настояваме за справедлив Стратегически план, за да можем да участваме по схемите и мерките в него. Най-после трябва да бъдем чути, разбрани и подкрепени. Крайно време е държавата да си влезе в ролята“, заявиха браншовите организации.

Фермерите развяваха плакати с надписи като "Докога ще ни лъжете?", "Спрете геноцида над родните плодове и зеленчуци", "Търпението ни се изчерпа". 

Протестът се организира от Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Съюз на дунавските овощари, Национален съюз на градинарите в България, Асоциация български зеленчуци, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

 

Вижте повече във видеата.