На свое редовно заседание парламентарната Комисия по земеделието и храните ще подложи на обсъждане на 29 април наложеното от президента Росен Плевнелиев вето на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

В предварителния дневен ред на предстоящото заседание е акцентирано върху „обсъждане на разпореждане за възлагане на Комисията по земеделието и храните да докладва пред народните представители Указ № 73 на Президента на Р България, постъпил на 14.04.2014 г., за връщане на ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приет от Народното събрание на 4 април 2014 г. и мотивите към указа“.

 

Фермер.БГ припомня, че основният мотив за наложеното от президента вето беше противоречие на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи с Конституцията на Република България и с правото на Европейския съюз. Законодателните промени предвиждат нови правила за придобиването на право на собственост върху земеделски земи от физически или юридически лица.

 

Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. Държавният глава не подкрепи практиката законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС.

 

Според Плевнелиев, приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!