Картофите за средноранно и по-късно производство се засаждат сега в земеделските площи около Самоков. Отсега стопаните се питат как ще пласират продукцията си заради кризата с коронавируса тази година.

Грантове и схема 60/40: За какво настояват дребни производители на зеленчуци?

Намираме Иванка Иванова на полето, където е приготвила 20 тона семе за засаждане на тазгодишната реколта от картоф. Стопанството на картофопроизводителя е около 700 дка. Произвежда картофен разсад и едър картоф за консумация. В Самоковско ранните сортове ще са узрели през август – септември. Посадъчният материал на Иванка е клас А и е внос от чужбина. Производителят споделя, че тази година той е бил значително по-скъп от миналогодишния, което ще се отрази и на крайната цена.

Миналата година посадъчният материал беше на 2,25 лв., а тази година – 3 лв. При положение че само семето ми струва 3 лв. на килограм, на какви пари мога да го продам през есента, пита реторично производителят.

Иванка Иванова: „Предлагаме едър картоф за консумация, сортиран на две фракции. Нашият картоф е 6+, което означава, че е над 6 см. Другият, който е за консумация, е от 5 до 6 см. Имаме и картоф за чипс. Останалото е за семе.“

От 2008 г. в семейната ферма на Иванка се произвеждат картофи изцяло за българския пазар. Досегашният им опит с търговските вериги и някои прекупвачи е горчив. Иванка е получила съобщение за изготвяне на оферта от нейна страна за доставки към една от големите вериги магазини, но признава, че не храни големи надежди.

Иванка Иванова: „Когато отвориха първите големи търговски вериги у нас, ние зареждахме една ит тях. Цената беше добра, с около 10-15 стотинки повече отколкото при прекупвачите. Но всичкият остатък, който имат на седмична база, трябваше да отидем и лично да си го приберем. Когато престоява една седмица на пряка слънчева светлина, продукцията позеленява и вече няма качество. 

Имаме такъв горчив опит и с директното зареждане на преработватели. Случва се същото, привикват те периодично, понеже не са съхранявали правилно картофа, да си го взимаш. Това е обида и неуважение към нашия труд.

Веригите вече и не желаят да работят с нас, защото вкарват безмитни стоки с лошо качество, но на много по-ниска цена. 

Истината е, че има много прекупвачи, които зареждат търговските вериги с българско производство, но то отдавна не е българско, а примес с египетски картоф например. Това е фуражен картоф, който при сваряване се разкашква във водата. Ние от години вече работим само със съвестни прекупвачи, които оперират главно в района на Ямбол и Варна.“

Този сезон изкупните цени на миналогодишния картоф рязко са се увеличили и варират от 1,50 лв до 3 лв. В началото на кризата поскъпването се е оправдавало със затруднените доставки и ограничения внос от чужбина. 

Иванка Иванова: „Не знам на какво се дължи това голямо увеличение. Достатъчно картоф има за пазара. Според мен е спекулация, за да има печалба за определени хора. Не е тенденция и затова не ме радва, тъй като не означава по-добри трайни изкупни цени за сектора. Много от бенефициентите на субсидии пълнят мрежата с картоф, пълен с телен червей. Сега ще изкупят грозния картоф на много добра цена.“

Вредители в земеделските площи край Пловдив

Тази година се съобщава за голямо нападение от колорадски бръмбар в картофените насаждения в Пловдивско. Според Иванка това е заради липсата на добра растителна защита.

"Сега слагаме препарат против телен червей и чак през месец юли може да ни хване колорадски бръмбар", убеден е земеделецът.

Въпреки многото неизвестни и трудностите, които среща в производството на картофи, Иванка е трето поколение производител, обича работата си и не мисли да се отказва. Цяла нощ е разчертавала териториите си в електронната система на ДФЗ понеже, по нейни думи, тогава сървърите са по-свободни и по-рядко забиват. Но и това по-скоро я усмихва, отколкото да я плаши. Казва, че човек се учи на всичко и е важно да намери точното нещо за себе си, за да е щастлив.

Иванка Иванова: „Ние сме винаги доволни. Гледаме преди януари да сме продали разсада, имаме клиенти от години. Тази година малко повече пращахме по куриер заради ограниченията. Не смеехме да ползваме и много работници. Произвели сме и сме продали около 600 – 700 тона картофи.

Радвам се, че се заговори за повече българско производство на пазара. Дано това реално се осъществи и да няма вратички, през които да се вкарва некачествена продукция от чужбина. Знаете, че дините не са от Любимец, а са внос от Гърция, нали?!“

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Какво ни казахте: Трудностите със заявленията за Кампания 2020 са реални

Кампания 2020: Мощна вълна от недоволство сред фермерите